Zakken nikkel van 1,3 miljoen dollar blijken gevuld met stenen te zijn

Het nieuws is een klein schandaal voor de London Metal Exchange en de metaalmarkt. De Amerikaanse bank JPMorgan Chase was de eigenaar.

Waarom is dit belangrijk?

De London Metal Exchange (LME) is een termijnbeurs met ‘s werelds grootste markt voor contracten op basis van metalen. De onthulling brengt meerdere implicaties met zich mee: het betreft een industrie met schandalen. Contracten van LME, een 146 jaar oude beurs, worden als veilig beschouwd, maar deze onthulling beschadigt de reputatie. Dit roept twijfel en vragen op over het systeem terwijl de beurs zich nog doorheen de nasleep van de crisis in de nikkelmarkt vorig jaar sleurt.

In het nieuws: De zakken waarvan verondersteld werd dat ze nikkel bevatten, dienden als onderpand voor enkele contracten.

  • Het opgeslagen metaal vertegenwoordigde 0,14 procent van de nikkelvoorraad van de LME, wat neerkwam op een geschatte waarde van 1,3 miljoen dollar. De directe impact op de metaalmarkt blijft dus gelimiteerd. Dat schrijft Bloomberg.
  • Eigendomsbewijzen van voorraadhuizen van de London Exchange Market voeren de globale maatstaf aan binnen deze sector. Die zijn bijna evenwaardig als cash geld. Wereldwijd worden contracten met industriële metalen zoals aluminium, koper en nikkel uitgevaardigd door LME ondersteund door de fysieke aanwezigheid van die metalen.
  • De zakken lagen opgeslagen in een warenhuis in Rotterdam. Tijdens een routineonderzoek merkte een bediende op – die veronderstelde dat het over 54 ton nikkel ging – dat de zakken enkel met gewone stenen waren gevuld.
  • JPMorgan Chase, de vijfde grootste financiële instelling in de wereld, kocht de zakken enkele jaren geleden op en blijft een actieve speler in de metaalmarkt. De uitbater van het warenhuis, een bedrijf genaamd Acces World, zal waarschijnlijk voor de kosten opdraaien wegens nalatigheid. Er zullen nu extra inspecties volgen van nikkelvoorraden door een externe inspecteurs.

(ns)

Meer