Terwijl techbedrijven gas terugnemen, wil grootbank JPMorgan juist meer programmeurs aanwerven

Techbedrijven als Meta en Tesla hebben het in 2022 zwaar te verduren door de woelige economische situatie. Daardoor zien zij zich genoodzaakt om minder mensen aan te werven of zelfs om werknemers te ontslaan. Maar grootbank JPMorgan doet juist het omgekeerde: het is van plan 2.000 nieuwe tech-werknemers aan te werven.

Het nieuws werd op woensdag aan Reuters bekendgemaakt door Lori Beer, Chief Information Officer (CIO) van JPMorgan Chase, de grootste bank in de Verenigde Staten. Tech-werknemers zijn enorm belangrijk voor de bank: zo’n 20 procent van de 278.000 werknemers die het wereldwijd in dienst heeft, zijn programmeurs, datawetenschappers en andere informatici. De bank zou nu op zoek zijn naar meer software-ingenieurs, datawetenschappers, cyberveiligheidsexperts en mensen met ervaring in cloud computing. 

Vorig jaar kwamen er al eens 5.000 nieuwe banen bij. Nu wil het daar nog een schepje bovenop doen, ondanks het volatiele economische klimaat. “We nemen zeker nog mensen aan”, zei Beer in een interview met Reuters tijdens DevUp, een interne conferentie van de grootbank waar 500 hooggeplaatste ingenieurs samenzitten. JPMorgan zou volgens de CIO “een veilige plek zijn in de onzekere economische tijden”. 

Techbedrijven doen het minder goed

De voorbije jaren was de concurrentie voor werknemers op de techmarkt bikkelhard. Grote bedrijven als Meta, Google en Microsoft boden immers een aantal voordelen om werknemers aan te trekken, zoals grote aandelenpaketten, genereuze verloningen en een bedrijfscultuur die ontspannen oogde. 

Maar nu de economie het minder goed doet, is het aanbod op de jobmarkt aan het slinken. Daardoor is het gemakkelijker voor grootbanken als JPMorgan om nieuw talent aan te trekken, zegt Beer. Banken werden door techwerknemers immers als oubollige instituten gezien, waardoor ze minder aantrekkelijk oogden tegenover jonge, hippe techbedrijven. Beer wil die perceptie nu veranderen. 

“Hoe kunnen we die mythe ontkrachten en mensen helpen begrijpen wat voor innovatie hier gebeurt, wat voor complexe problemen er zijn?”, vertelde Beers aan Reuters. Ze antwoordde op haar eigen vraag door te vertellen dat ingenieurs allerlei uitdagingen moeten oplossen bij het bedrijf, zoals applicaties naar de cloud brengen, de cyberveiligheid van de bank verbeteren en andere belangrijke zaken.

JPMorgan wil dit jaar 14,1 miljard dollar spenderen aan technologie. De grootbank wil ook de bankapplicatie personaliseren, meer betalingsmogelijkheden bieden voor online winkelen en de online infrastructuur verbeteren.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20