Big Tech gaat in besparingsmodus: zwakste werknemers worden naar exit begeleid

Het ene grote Amerikaanse techbedrijf na het andere kondigt aan de rekrutering te vertragen of te gaan snoeien in het personeel. Na de zware klappen op de beurs in de eerste jaarhelft zet Big Tech zich schrap voor economisch onheil in de tweede jaarhelft.

Meta

Meta-topman Mark Zuckerberg werkt volgens verscheidene Amerikaanse media aan een besparingsplan. Werknemers die eraan denken vrijwillig het bedrijf te verlaten, worden aangepord om dat meteen te doen. “Realistisch bekeken zijn er waarschijnlijk een hoop mensen in het bedrijf die hier niet moeten zijn”, zo zou de CEO gezegd hebben in een interne videoconferentie die via nieuwsdienst Reuters uitlekte.

De leiders van de ingenieursteams zouden door de hr-dienst gevraagd zijn een lijst te maken van hun slechtste presteerders, zo blijkt uit een uitgelekte memo.

Google

Google-CEO Sundar Pichai kondigde in een e-mail aan het personeel aan “het tempo van de aanwervingen voor de rest van het jaar te vertragen, terwijl we onze belangrijkste opportuniteiten blijven ondersteunen”.

“Zoals elk bedrijf zijn we niet immuun voor de economische tegenwind”, gaf hij als reden aan. Vandaar dat de Googlers – de bijnaam van het personeel – “met een scherpere focus en met meer honger dan in zonniger periodes” zullen moeten werken, waarbij de directie processen gaat “stroomlijnen” en sommige projecten “gepauzeerd” worden.

Snap en Uber

Google volgt daarmee het voorbeeld van andere techbedrijven zoals Snap en Uber, die eveneens spreken van “tragere rekrutering”. Volgens Uber-CEO Dara Khosrowshahi is er sprake van “een seismische verschuiving” op de beurzen, wat de druk verhoogt om de kosten van het bedrijf scherp in de gaten te houden.

Microsoft

Microsoft bevestigde aan nieuwsdienst Bloomberg dat het aan een beperkte afslanking werkt. Er zou een kleine 1 procent van de circa 180.000 banen wereldwijd geschrapt zijn. Het bedrijf verwacht wel dat over één jaar het personeelsbestand groter zal zijn dan vandaag.

Netflix

Bij Netflix, dat kampt met een forse vertraging van zijn groei, gingen de voorbije maanden naar schatting 1.600 van de 11.300 jobs (eind vorig jaar) verloren in opeenvolgende besparingsrondes.

Twitter

Elon Musk had plannen om in het personeel van Twitter te snoeien, maar dat staat op losse schroeven nadat hij de overnamedeal afblies en het hoogst onduidelijk is hoe het nu verder moet met de berichtendienst. Mede door het overnameproces was er sowieso al een rekruteringsstop.

(fjc)

Meer