Xpeng, Nio, Li: Chinese elektrische wagenfabrikanten leveren recordaantallen auto’s

Donkere wolken boven de Chinese economie nu het land worstelt om weer een uitbraak van het coronavirus onder controle te krijgen en de grondstoffenprijzen de pan uit rijzen. Niettemin ziet de Chinese elektrische voertuigensector zijn productiecijfers stijgen, terwijl Tesla de productie in Shanghai heeft moeten stopzetten.

Verscheidene Chinese fabrikanten van elektrische auto’s, waaronder Xpeng en Li Auto, zijn gedwongen hun prijzen te verhogen om het hoofd te bieden aan de stijgende grondstofprijzen. Maar dit weerhield hen er niet van om in maart een recordaantal leveringen te doen.

Van de drie heeft Xpeng deze maand de meeste elektrische auto’s afgeleverd. De in Guangzhou gevestigde autofabrikant zei maar liefst 15.414 voertuigen te hebben geleverd in maart, een stijging van 148 procent ten opzichte van februari. In het eerste kwartaal leverde Xpeng 34.561 auto’s af, een stijging van 159 procent jaar op jaar. Xpengs vlaggenschip P7-sedan rondde de kaap van 9.000 leveringen in maart, een maandrecord.

Groeiende naamsbekendheid

“Het bedrijf schrijft zijn sterke leveringsresultaten in het eerste kwartaal toe aan de groeiende naamsbekendheid en de toegenomen vraag naar zijn Smart EV-producten. Evenals aan de versnelde levering van zijn grote orderboek in 2021, en aan nieuwe orders die in 2022 worden ontvangen na het in februari voltooien van technologische upgrades in zijn fabriek in Zhaoqing”, vertelde een Xpeng-woordvoerder aan CNBC.

Ondertussen kon ook de start-up Li Auto een stijging in de levering van het aantal auto’s noteren in februari. Wel zei het bedrijf dat de productie getroffen was door een toename van het aantal coronagevallen in China. Li Auto, dat noteert aan een Amerikaanse en Hongkongse beurs, leverde in maart 11.034 eenheden van zijn Li One sport utility vehicle (SUV) af, een stijging van 31 procent ten opzichte van februari. Voor het eerste kwartaal zei Li Auto dat het 31.716 voertuigen afleverde, een stijging van 152,1 procent j-o-j.

De verkoop van Nio-wagens steeg vorige maand dan weer met 62,8 procent in vergelijking met februari. Het bedrijf leverde 25.768 voertuigen af in het eerste kwartaal van 2022, een stijging van 28,5 procent j-o-j. Dit is een recordlevering per kwartaal voor de fabrikant.

Stijgende prijzen en Tesla op halve kracht

Xpeng en Li Auto hadden hun prijzen verhoogd om het hoofd te bieden aan tekorten aan elektronische chips en grondstoffen voor batterijen voor elektrische auto’s. Dit bewijst dat de sector van de elektrische auto’s in China sterk in opkomst is. Sidenote: Nio heeft wel nog niet aan zijn prijzen geraakt.

De marktleider, het Amerikaanse Tesla, ondervindt de nefaste impact van de epidemie in China. Zo heeft het bedrijf van Elon Musk werknemers en leveranciers geïnformeerd dat de productie in zijn fabriek in Shanghai maandag niet zal worden hervat zoals gehoopt, volgens een interne mededeling die werd opgepikt door Reuters. De Tesla-fabriek in Shanghai, die auto’s maakt voor de Chinese markt en tevens een cruciaal exportknooppunt is, is sinds 28 maart stilgelegd. De productie-impasse begon nadat de regering in twee fasen een lockdown had ingesteld die begon in gebieden ten oosten van de Huangpu-rivier, waar de fabriek is gevestigd.

(lb/lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20