Chinese Tesla-rivaal Xpeng Motors wil tot 2 miljard dollar ophalen met beursnotering in Hongkong

Xpeng Motors, een Chinese producent van elektrische wagens, wil met een IPO (Initial Public Offering) in Hongkong (HKEX) 1 à 2 miljard dollar ophalen. Dat heeft een anonieme bron aan CNBC laten weten. De aandelen van Xpeng Motors worden ook al op de New York Stock Exchange verhandeld.

Waarom is dit belangrijk?

Tesla is niet langer de enige producent van elektrische wagens. Het bedrijf van Elon Musk krijgt onder meer concurrentie van de traditionele automerken en Chinese wagenproducenten, zoals Nio en Xpeng Motors. De wagens geproduceerd door de Chinese concurrenten zijn doorgaans goedkoper dan die van Tesla. Dat maakt van bedrijven, zoals Xpeng Motors, een geduchte tegenstander voor Tesla. Dankzij de beursnotering in Hongkong kan de wagenproducent heel wat vers geld ophalen.

Een anonieme bron heeft aan CNBC laten weten dat Xpeng Motors plannen heeft om naar de beurs van Hongkong te trekken. Met de nieuwe beursnotering hoopt de Chinese producent van elektrische wagens 1 à 2 miljard dollar op te halen. Volgens de bron heeft de noteringscommissie van de HKEX het licht op groen gezet voor de IPO.

Dubbele primaire beursnotering

Beleggers kunnen al een tijdje aandelen van Xpeng Motors kopen op de New York Stock Exchange. Met de komst naar Hongkong hoopt de wagenproducent nieuwe beleggers aan te trekken. Toch zal de IPO lichtjes verschillen van andere beursnoteringen.

Waar andere bedrijven doorgaans kiezen voor een secondaire beursnotering als de aandelen al elders verhandeld worden, geeft Xpeng Motors de voorkeur aan een dubbele primaire beursnotering. Dat betekent dat Xpeng Motors zich aan de regels van de regulatoren in zowel de Verenigde Staten als Hongkong zal moeten houden. Dat is niet het geval bij een secondaire beursnotering.

Stock Connect

Dat betekent wel dat de Chinese wagenproducent deel zal uitmaken van een regeling, genaamd ‘Stock Connect’. Die regeling stelt Chinese investeerders op het vasteland in staat om aandelen van het bedrijf te kopen. JPMorgan en Bank of America zullen de beursintroductie in goede banen leiden.

De beursnotering komt er net nu de VS strenger optreden tegen Chinese bedrijven die geld willen ophalen op de Amerikaanse markt. De Amerikaanse beurswaakhond SEC liet in maart weten dat het een wet heeft aangenomen genaamd de Holding Foreign Companies Accountable Act, die werd goedgekeurd door de regering van voormalig president Donald Trump. Volgens de wet moeten bepaalde bedrijven aantonen dat ze niet in handen zijn van of gecontroleerd worden door een overheidsinstantie in een buitenlands rechtsgebied.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20