Chinese Tesla-uitdager Xpeng ontvangt 64 miljoen euro van overheid

De overheid van de Zuid-Chinese provincie Guangdong pompt 500 miljoen yuan (64,5 miljoen euro) in de Chinese start-up Xpeng. De regio zet fors in op de ontwikkeling en de productie van elektrische en zelfrijdende auto’s. 

Het geld zal gebruikt worden om ‘de bedrijfsuitbreiding te versnellen’, liet Xpeng weten in een verklaring. ‘De investering in Xpeng creëert een win-winoplossing, die niet alleen Xpeng’s leidende rol in de Smart EV-sector (sector van (slimme) elektrische voertuigen, red.) versterkt maar ook de strategische overgang van de auto-industrie in Guangdong versnelt.’

Provincie Guangzhou

Het hoofdkwartier van Xpeng is gevestigd in Guangzhou, de hoofdstad van de provincie Guangdong. Ook de Chinese producent van elektrische voertuigen BYD, gesteund door Warren Buffett, is gevestigd in Guangdong – meer bepaald in Shenzhen, de technologische grootmacht aldaar. Verschillende start-ups die technologie voor zelfrijdende auto’s ontwikkelen, zoals WeRide, Pony.ai en AutoX, zijn ook gevestigd in de provincie. 

In augustus haalde Xpeng met zijn beursintroductie 1,5 miljard dollar (1,26 miljard euro) op in de Verenigde Staten om zijn productie op te voeren en de strijd aan te binden met Chinese rivalen en de Amerikaanse autoproducent Tesla. Een maand later ontving de Chinese start-up nog eens 4 miljard yuan (515 miljoen euro) van de regering van Guangzhou. 

Concurrentie

Xpeng heeft zich vooral toegelegd op het uitbouwen van twee eigen fabrieken; een in de stad Zhaoqing en een tweede die momenteel in aanbouw is in Guangzhou. Na een sterke stijging in 2020 staan de aandelen van Xpeng dit jaar echter onder druk: ze zijn tot nu toe met ongeveer 18 procent gedaald.

Bovendien worden Xpeng, Tesla en hun Chinese rivalen geconfronteerd met een gemeenschappelijke bedreiging, want ook traditionele autobouwers komen met steeds meer elektrische modellen op de proppen. Zo wil Volkswagen Group tegen 2023 acht elektrische ID.-modellen in China lanceren, terwijl Daimler Group de elektrische SUV EQC heeft gelanceerd en van plan is om in de komende jaren zijn gamma EV’s uit te breiden tot minstens 10 modellen. (am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20