Chinese producenten elektrische wagens Nio en Xpeng leggen Tesla het vuur aan de schenen: ze produceerden twee keer zo snel hun eerste 100.000 wagens

De Chinese producenten zijn aan een stevige opmars bezig. Ze willen dan ook zo snel mogelijk hun wagens aan de man brengen. En dat leidt tot een ongeziene snelle productie van elektrische wagens. De Chinese producenten Xpeng en Nio zijn er namelijk in geslaagd om elk 100.000 wagens te produceren in zes jaar tijd. Tesla deed er twaalf jaar over. Dat meldt CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Tesla is niet langer de alleenheerser op de markt van de elektrische wagens. De producent krijgt voornamelijk veel concurrentie uit China. De Chinese producenten, waaronder Xpeng en Nio, maken er geen geheim van dat ze internationale ambities hebben.

Xpeng liet maandag weten dat er in totaal al 100.000 wagens van de band zijn gerold. Dat is zes jaar na de lancering van het bedrijf. Ook Nio is aan een ongeziene snelheid elektrische wagens aan het produceren. Dat bedrijf kondigde in april al aan dat het de kaap van 100.000 geproduceerde wagens had gerond. Nio zag in 2014 het levenslicht.

Sneller dan Tesla

De Chinese producenten doen het op dat vlak beter dan Tesla. De Amerikaanse autoproducent had maar liefst twaalf jaar nodig om 100.000 elektrische wagens te produceren. Dat blijkt uit de openbare documenten die het bedrijf van Elon Musk heeft ingediend bij de SEC.

Dat Tesla er twee keer zo lang over deed is geen verrassing. Sinds de oprichting in 2003 moest Tesla het hoofd bieden aan talloze productievertragingen, voornamelijk in de beginjaren. De Amerikaanse producent van elektrische wagens heeft sindsdien zijn productiecapaciteit verhoogd met nieuwe fabrieken in Shanghai en Berlijn.

Tesla blijft wel de grootste producent

Ondanks de forse productiesnelheid bij de Chinese concurrenten blijft Tesla de grootste producent van elektrische wagens. In maart 2020 had het bedrijf officieel 1 miljoen wagens geproduceerd. Musk heeft toen het nieuws bekendgemaakt via zijn favoriet socialemediakanaal Twitter.

Vraag blijft hoelang Tesla de Chinese producenten ver achter zich zal kunnen laten. Nio en Xpeng doen het namelijk zeer goed in eigen land. Dat komt onder meer omdat de wagens die ze op de markt brengen doorgaans goedkoper zijn dan die van Tesla.

Daarenboven steken de twee wagenproducenten hun internationale ambities niet onder stoelen of banken. Zowel Nio als Xpeng zijn momenteel de Europese markt aan het verkennen. Nio lanceerde op 30 september zijn ES8 SUV in Noorwegen en opende het eerste Nio House in de hoofdstad Oslo. In het vierde kwartaal van 2022 wil het bedrijf ook de Duitse markt betreden. Xpeng heeft in datzelfde land in augustus de P7 Sedan op de markt gebracht.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20