Tesla zegt vaarwel aan Californië: hoofdkwartier verhuist naar gigafabriek

Tesla zal niet langer gevestigd zijn in Palo Alto in Californië, maar wel in Austin, Texas. Dat kondigde Tesla-topman Elon Musk aan op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. In Austin wordt momenteel ook de nieuwe gigafabriek van Tesla gebouwd.

Tot nu toe was Tesla gevestigd in Silicon Valley, de Californische regio waar de meeste grote techbedrijven hun uitvalsbasis hebben. Musk zelf verhuisde in december vorig jaar ook al naar Texas. Gelijk met de aankondiging van de verhuis maakte hij ook bekend een nieuwe fabriek te zullen bouwen in Fremont in Californië.

Texas financieel voordeliger

Musk dreigde al eerder de hoofdzetel van de autofabrikant weg te trekken uit Californië. Zo was hij niet tevreden met de coronamaatregelen in de staat. Californië staat ook bekend als een regio met hoge taksen en strenge arbeidsvoorwaarden. Texas is minder innovatief, maar biedt lagere belastingen en minder strenge arbeidsregulatie.

In december 2020 besloot Musk, op dit moment de rijkste man ter wereld, zelf te verhuizen naar Texas. Hij wou de bouw van de nieuwe giga-fabriek van dichtbij kunnen volgen. Ook SpaceX, Musk’s bedrijf dat ruimtetoerisme op termijn wil doorvoeren, opereert vanuit Texas.

Raad van bestuur

Op de aandeelhoudersvergadering werd ook gestemd over de raad van bestuur. Kimball Musk, broer van, en James Murdoch, zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, werden opnieuw verkozen door de aandeelhouders. Voor hun herverkiezing was er veel te doen rond de posten. Zo worden bestuursleden bij Tesla veel meer betaald dan bij andere soortgelijke bedrijven. Institutional Shareholder Services, een adviesbureau voor aandeelhouders, schreef de Tesla-aandeelhouders dan ook hun herverkiezing tegen te houden. Ook in 2018 schreef het een soortgelijk advies.

Lees ook:

Meer