Chinese Tesla-rivaal Nio komt in september naar Europa: eerste wagens worden verkocht in Noorwegen

Nio, de Chinese producent van elektrische wagens, bereidt zich voor om Europa te veroveren. Het bedrijf heeft donderdag bekendgemaakt dat het vanaf september wagens wil leveren aan Noorwegen.

De uitbreidingsplannen van Nio beginnen vorm te krijgen. Voor het eerst in de geschiedenis van de wagenproducent zal het bedrijf een buitenlandse markt aanboren. Nio wil later dat dit jaar de ES8 SUV lanceren in Noorwegen. In 2022 volgt de ET7 sedan. Bedoeling is om het aantal lokale medewerkers in Noorwegen te verhogen van 15 naar 50 personen tegen het einde van dit jaar.

Nio House

Nio wil in het derde kwartaal van dit jaar een flagshipstore genaamd ‘Nio House’ openen in Oslo. De wagenproducent zal in 2022 vier kleinere showrooms openen in andere delen van Noorwegen. Het is nog niet duidelijk waar die showrooms exact zullen komen.

Het is geen toeval dat Nio zijn Europees avontuur start in Noorwegen. Uit cijfers van de Noorse Wegfederatie (OFV) blijkt dat ruim 54 procent van de verkochte wagens in Noorwegen vorig jaar elektrisch was. In 2019 was dat ‘slechts’ het geval voor 42 procent van de verkochte wagens.

Geduchte concurrenten

Hoe dan ook zal Nio het hoofd moeten bieden aan enkele geduchte concurrenten. Zo was de Audi e-tron vorig jaar de populairste wagen in het Noorwegen. In 2019 was dat de Tesla Model 3 en in 2018 de Nissan Leaf. Voorts zijn er al Chinese producenten actief in het Noord-Europese land. Xpeng heeft daar bijvoorbeeld 100 elektrische SUV’s (G3) verkocht in december.

Hoe dan ook lijkt het slechts een kwestie van tijd vooraleer we ook in ons straatbeeld elektrische wagens van Chinese makelij zullen zien. Al hebben de Chinese autoproducenten wel nog een hele weg af te leggen. Slechts 2 procent van de geïmporteerde wagens in Europa in 2019 waren afkomstig van China.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20