WOW, Money Talks: geen ode aan de vrouw, wel aan haar intelligentie, veerkracht en vindingrijkheid

Op 16 maart kwamen ondernemende vrouwen onder Generation WOW samen in bedrijfscentrum Meetdistrict in Gent met de bedoeling om tips uit te wisselen, het taboe over geld en vrouwen te doorbreken en, je raadt het, de vrouw in de zakenwereld even onder de aandacht te brengen.

“Vrouwen die bezig zijn met geld, worden raar bekeken”, steekt ‘finfluencer’ (financieel influencer) Charlotte Van Brabander van wal na een ijsbreker over haar laarzen. De money mindset-coach en auteur van investeringsboek FIRE probeert financiële geletterdheid bij te brengen. “Als vrouw wordt er niet van je verwacht dat je over geld spreekt, ik krijg daar vaak slechte reacties over.” Het is een bewijs dat dagen als deze nog steeds nodig zijn.

Van Brabander spreekt over de relatie die je met geld hebt en hoe uiteenlopend die kunnen zijn. Maar benadrukt dat je je emoties moet kunnen uitschakelen. Ze had bijna een professionele pokercarrière, dus beseft ze maar al te goed dat er een gezonde afstand tussen centen en het buikgevoel moet zijn. “Mensen moeten rationeler naar geld kijken.”

Vergrootglas

Hoofdeconome van Belfius, Véronique Goossens, sprak vervolgens over de economische stand van België. Ondanks een positieve boodschap over de dalende inflatie die wijst op een zacht voorjaar van 2023, is ze niet mals voor de overheid. “Het begrotingstekort is onhoudbaar en dit putje willen vullen met een toenemende belastingdruk is onaanvaardbaar”, zegt ze bijna in drukletters. “Europa kijkt met een vergrootglas naar België, het is écht gênant.”

Véronique Goossens, hoofdeconome bij Belfius – foto dankzij Buro Bonito

“Als de Belgische regering dit wil rechttrekken, zouden ze voor twintig jaar moeten besparen”, gaat Goossens verder. “We zouden tegen 2030 een participatiegraad (het aandeel van de bevolking tussen 18 en 65 die effectief aan het werk is, red.) van 80 procent moeten hebben. Dat gaat niet gebeuren. Je zou gestraft moeten worden als je vroeger met pensioen gaat, in België word je er enkel voor beloond.” Afsluiten doet ze met een positieve noot over de energiecrisis ten gevolge van de oorlog in Oekraïne: “We hebben de slag om het gas wel gewonnen en dat is formidabel.”

Tijd voor vragen was er niet, want de econome spurtte bijna richting Belfius om het rentebesluit van de ECB dat eraan zat te komen, te bestuderen.

R(el)ationeel

Conny Vandendriessche, samen met Generation WOW medebezielster van het evenement en de drijvende kracht achter Accent Jobs, House of HR en We Are Jane, kwam als succesvol onderneemster ook aan het woord. “Het is zo frappant hoe weinig [vrouwen] financieel geletterd zijn”, legt ze uit waarom ze dit evenement steunt. “We zijn vaak te relationeel en te weinig rationeel. Al zijn het maar een paar letters verschil, we moeten meer uit onze comfortzone komen.”

“Zoek iemand in je raad van advies die je de durf kan geven”, geeft ze mee als belangrijkste advies aan jonge ondernemers. En een gevaarlijke valkuil? “Als eerste bediende een jong talent nemen. Je moet een ervaren (een duurdere) bediende hebben, je kan niet al je tijd steken in het opleiden van iemand.”

Conny Vandendriessche – foto dankzij Buro Bonito

Rondjes applaus

Daarna nam high-end business coach Suzanne van Schaik het woord. Met een pakkende getuigenis over de moeizame start van haar ondernemersverhaal kon de Nederlandse op de compassie van de luisterzaal rekenen.

Haar kantelpunt kwam er door een boek over high-end business-modellen te beluisteren, lezen ging niet meer doordat van Schaik met RSI gediagnosticeerd werd door zeven jaar non-stop te werken. Ze besloot haar laatste 8.000 euro in een businesscoach te investeren, wat in het begin zuur aanvoelde. Achteraf gezien bleek het haar beste investering. “Je moet je realiseren dat ondernemerschap en slachtofferschap niet samen gaan. Je behoeftig en afhankelijk opstellen tegenover geld werkt averechts.” De businesscoach klom in minder dan vijf jaar op tot een van de best betaalde businesscoaches in Nederland.

Er werd afgesloten met een podiuminterview met Katrin Van de Water, die de podcast Miljonairsvrouwen gestart is. Simpelweg omdat ze amper andere miljonairsvrouwen kende. Bleek uiteindelijk dat er veel meer rondliepen dan ze dacht, maar dat de meesten zeer bescheiden zijn. “Die verhalen moeten naar buiten komen”, vindt ze.

WOW, Money Talks was geen zuivere ophemeling van de vrouw. Het was een eerlijke ode aan de intelligentie, veerkracht en vindingrijkheid van de vrouw in de zakenwereld, met evenveel oog voor werkpunten en valkuilen als er rondjes applaus waren voor succesverhalen.

Generation WOW organiseert impactvolle conferenties om vrouwen in business te verbinden en te helpen groeien. Er volgt nog een WOW Money Talks later dit jaar op maandag 12 juni in het Kursaal te Oostende: Generation WOW ‘create & elevate’ Conference for women in business met een programma aan nationale en internationale sprekers waaronder de Amerikaanse onderneemster Bobbi Brown over de kracht van creëren en je business naar een volgend niveau brengen. 

Meer