WHO vreest voor Oekraïense volksgezondheid: aanval op laboratoria kan “viruslek” veroorzaken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alle Oekraïense labo’s geadviseerd om de stalen van gevaarlijke ziektes zo snel mogelijk te vernietigen. De WHO vreest namelijk dat de oorlog een mogelijk “lek” kan veroorzaken, waardoor de ziektes zich rond de bevolking kunnen verspreiden.

Het Russische leger bestookt verschillende Oekraïense steden al dagenlang met hevige bombardementen. Volgens veiligheidsexperten houdt dat – bovenop het menselijk leed – ook een ernstig gevaar in voor de Oekraïense volksgezondheid.

Net als in de rest van de wereld, werken onderzoekers in verschillende laboratoria namelijk met stalen van virussen. Zo voeren ze onderzoek naar de eigenschappen en impact van ernstige ziektes op mens en dier. Mochten deze laboratoria getroffen worden door Russische bommen, dan dreigen sommige stalen van schadelijke ziektes de wijde wereld ingestuurd te worden.

Aan persagentschap Reuters laat de WHO – die verschillende onderzoeken van de Oekraïense laboratoria ondersteund – weten dat ze de Oekraïense minister van Volksgezondheid op dat risico hebben gewezen. “De WHO heeft het ministerie van Volksgezondheid van Oekraïne er sterk op aanbevolen om alle pathogenen die een gevaar kunnen vormen te vernietigen, om zo een mogelijk lek te vermijden”, reageerde de Gezondheidsorganisatie.

Welke specifieke pathogenen een potentieel gevaar kunnen vormen voor de Oekraïners kon de WHO niet prijsgeven. Het is ook niet duidelijk of de Oekraïense autoriteiten op het verzoek van de WHO zijn ingegaan.

Laboratoria als inzet in informatieoorlog

De Oekraïense laboratoria vormen sinds enkele dagen het onderwerp van een informatieoorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten. Woensdag verspreidde Rusland de geruchten dat de VS samen met de Oekraïense overheid werkt om biologische wapens te ontwikkelen.

Jen Psaki, woordvoerder van het Witte Huis, noemt die beschuldigingen “belachelijk”. Het gebruik van biologische wapens is verboden volgens de Conventies van Genève. Psaki schuift de schuld door naar Rusland en verwijst naar hun verleden waarin het Kremlin zulke verboden middelen heeft ingezet. “Rusland heeft een lange waslijst die duidelijk het gebruik van chemische wapens toont, waaronder de vergiftiging van Poetins politieke vijanden zoals Aleksej Navalny”, schrijft Psaki.

Volgens de woordvoerder zijn de beschuldigingen van Rusland deel van een strategie om de “voorbedachte, ongeprovoceerde en onrechtvaardige aanval op Oekraïne” verder te rechtvaardigen. Psaki behoedde ook dat de beschuldigingen de voorbode zouden kunnen zijn voor Rusland om zelf het gebruik van chemische wapens te rechtvaardigen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20