Russisch oppositieleider Aleksej Navalny roept burgers op te betogen tegen de invasie

In een uitgebreid Twitterdraadje roept Aleksej Navalny, Poetins aartsvijand nummer één, de Russische bevolking op de invasie van Oekraïne niet langer te tolereren. “We moeten niet tegen de oorlog zijn, we moeten vechten tegen de oorlog”, klinkt het.

“Wij willen een land van vrede zijn. Helaas worden we door weinigen zo gezien. Maar laat ons geen natie met angstige, stille mensen worden. Geen land van lafaards, die doen alsof ze niets afweten van de wrede oorlog tegen Oekraïne, georkestreerd door een duidelijk gestoorde tsaar”, zegt Navalny.

Sinds vorige week zijn al 6.800 burgers gearresteerd door de Russische politie omdat ze deelnamen aan betogingen tegen de invasie van Oekraïne. Nog 800 meer werden gearresteerd in het Russische buurland Wit-Rusland, een bondgenoot van het Poetin-regime. Desondanks roept Navalny op om te blijven betogen.

Vergiftigd en opgesloten

De oppositieleider zit zelf momenteel ook gevangen in een werkkamp in Rusland. Navalny werd door de Russische overheid tweemaal veroordeeld voor verduistering; misdrijven waar weinig tot geen bewijs voor was. Navalny kreeg niet meteen een gevangenisstraf, maar moest in het land blijven.

In augustus 2020 werd hij vergiftigd met novitsjok, een gif dat Rusland al eerder gebruikte om “gevaren voor de overheid” onschadelijk te maken. Navalny werd naar Berlijn overgebracht om behandeld te worden, waardoor hij zijn voorwaarden schond: terug in Rusland werd hij opgesloten in een werkkamp, waar hij naar verluidt mishandeld en gemarteld wordt.

Ondanks alles blijft Navalny strijdvaardig, en grijpt hij nu ook zijn kans om de Russische bevolking toe te spreken. “Ik roep iedereen op de straat op te gaan en te vechten voor de vrede. De mensen waar Rusland nu trots op mag zijn, zijn die 6824 mensen die zijn opgepakt, omdat ze de straat op trokken met ‘Geen oorlog’-borden.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20