Vladimir Poetin: ‘Geen garantie dat Navalny de gevangenis levend verlaat’

In een uitzonderlijk interview met een Amerikaans medium heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij niet kan garanderen dat de activist Aleksej Navalny levend de gevangenis zal verlaten.

Enkele dagen voor zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden heeft Poetin een interview gedaan met NBC News, het eerste interview met een Amerikaans medium in ruim drie jaar tijd. Tijdens dat interview vroeg de journalist onder meer of Navalny zijn gevangenisstraf van 32 maanden zal overleven.

‘Hij wordt niet slechter behandeld dan de andere gevangenen’, luidde zijn ontwijkende antwoord. Hij voegde eraan toe dat hij als president geen impact heeft op de gezondheidstoestand van de activist. Hij kon dus met andere woorden niet garanderen dat de activist levend de gevangenis zal verlaten.

Weigeren om Navalny bij naam te noemen

Tijdens het interview weigerde de president Navalny ook bij naam te noemen. Zelfs wanneer de journalist erop aandrong om de naam te zeggen, weigerde Poetin dat steevast. ‘Het kan mij niet schelen’, luidde zijn reactie. Enkele weken geleden heeft Poetin de organisatie van Navalny bestempeld als een terroristische groepering. De Russische president ontkende in het interview weliswaar dat hij ‘afwijkende meningen verbiedt’.

Op 16 juni zullen Poetin en Biden elkaar ontmoeten in de Zwitserse stad Genève. Het Witte Huis liet onlangs weten dat het geen ‘vriendschappelijke ontmoeting’ zal zijn en dat de Verenigde Staten Rusland ter verantwoording zal roepen voor bepaalde feiten. Zo liet de persverantwoordelijke Jen Psaki weten dat Biden van plan is Poetin verantwoordelijk te houden voor een reeks cyberaanvallen op de VS.

Die aanvallen kwamen ook in het interview aan bod. Poetin ontkende dat zijn land iets te maken heeft met die aanvallen. ‘Waar is het bewijs? Het is een klucht’, aldus de Russische president.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20