Poetin wil Russisch gas in euro, niet langer in dollar betaald krijgen

De Russische president Vladimir Poetin is er voorstander van dat Europese landen Russisch gas in euro’s in plaats van in dollars betalen. Het bericht is een nieuwe klap voor de greenback, nu Rusland probeert zijn economie te ‘de-dollariseren’.

‘Wij zijn bereid de mogelijkheid van verrekening in nationale valuta in overweging te nemen (…) De euro is voor ons zeer aanvaardbaar voor gasbetalingen. Dat zou kunnen en waarschijnlijk ook moeten’, zei Poetin in een videoconferentiegesprek met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz op het Economisch Forum van Sint-Petersburg.

Een dag eerder had minister van Financiën Anton Siluanov dat het Russische staatsinvesteringsfonds (SWF), waarin de inkomsten uit de olie-export zijn ondergebracht, al zijn dollaractiva binnen een maand zou liquideren onder de dreiging van nieuwe VS-sancties.

Volgens waarnemers zou deze verklaring meer een politieke dan een economische draagwijdte hebben vóór de top die op 16 juni de presidenten Joe Biden en Vladimir Poetin voor het eerst moet samenbrengen in Genève. Dat gebeurt op een moment dat de spanningen tussen Washington en Moskou hoog oplopen.
Het Kremlin probeert al jaren de Russische economie los te weken van de Amerikaanse munt, die essentieel is in de wereldhandel, maar die Rusland kwetsbaarder maakt voor de sancties van Washington

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20