WHO: Op dit moment “geen bewijs” dat boostershots “betere bescherming” bieden aan individuen die gezond zijn

Ondanks het feit dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de nieuwe coronavirusvariant Omikron als een hoog risico heeft aangemerkt, heeft de organisatie haar standpunt over boosters niet veranderd: die zijn geen topprioriteit.

Waarom is dit belangrijk?

De WHO heeft maandenlang gezegd dat de roep om extra doses in rijke landen de armere landen beroofde van de eerste doses die zij zo dringend nodig hebben. Dat standpunt blijft ongewijzigd, ook na de komst van de Omikronvariant.

“Op dit moment is er geen bewijs waarvan ik me bewust ben dat zou suggereren dat het boosten van de gehele bevolking noodzakelijkerwijs een betere bescherming biedt aan verder gezonde individuen tegen ziekenhuisopname of overlijden”, zei Dr. Mike Ryan, een directeur bij de WHO, op een persconferentie eerder deze week.

Hij en andere wetenschappers hebben gezegd dat de ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus door grotendeels ongevaccineerde bevolkingsgroepen, zoals die in Afrika, waarschijnlijk zal (blijven) leiden tot varianten zoals Omikron.

Bij milde ziekte “zullen we blijven boosten tot de dag dat we sterven”

De drang naar extra doses is gebaseerd op het idee dat antilichamen het centrale aspect van immuniteit zijn, schrijft The New York Times. Volgens Dr. Paul Offit, directeur van het Vaccine Education Center van het Children’s Hospital of Philadelphia, is dat een verkeerd perspectief, dat het belang van andere delen van het immuunsysteem bij het voorkomen van ernstige ziekte en dood over het hoofd ziet.

Hij zei dat hij zich meer zorgen zou maken als gevaccineerde mensen die besmet waren met de Omikron-variant massaal in het ziekenhuis zouden worden opgenomen. Maar het beperkte bewijsmateriaal tot nu toe suggereert dat de vaccins nog steeds ernstige ziekte voorkomen, betoogde hij.

“Dat is altijd waar geweest – het is waar geweest voor de eerste drie varianten, en het is waarschijnlijk dat het in dit geval waar is”, aldus Offit. “Als je bescherming tegen milde ziekte tot doel hebt, dan zullen we blijven boosten tot de dag dat we sterven.”

Dat laatste wordt overigens zonder ironie verdedigd door Kerry Chant, chief health officer van de Australische staat New South Wales. Zij meent dat Covid mogelijk “voor eeuwig” onder ons zal zijn, en dat mensen beter zo snel mogelijk wennen aan het idee van een eindeloze cyclus van varianten en vaccins.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20