Australische gezondheidschef: “Men zal moeten wennen aan eindeloze boostershots”

Kerry Chant, chief health officer van New South Wales, zegt dat Covid mogelijk “voor eeuwig” onder ons zal zijn en dat mensen beter zo snel mogelijk wennen aan het idee van een eindeloze cyclus van varianten en vaccins.

In een interview op 30 augustus zei Chant dat Australiërs zullen moeten leven met het idee van geregeld gevaccineerd te worden tegen Covid-19. De uitspraken van de arts over de aanpak van de Covid-19-pandemie zorgde in het verleden al voor heel wat opschudding in Australië.

“Ik kan niet voorspellen dat Covid niet voor eeuwig onder ons zal zijn. We moeten wennen aan het idee dat we in de toekomst geregeld een extra Covid-vaccin zullen krijgen”, zei Chant tijdens een persconferentie over de situatie in New South Wales.

Het land worstelt momenteel met de grootste golf van besmettingen sinds het begin van de pandemie. Gisteren werden er nog 1.500 gevallen van Covid-19 vastgesteld.

Regelmatige cyclus van vaccinatie

Chant gaf aan dat de Australische overheid klaarstaat om verschillende boostershots toe te dienen aan haar bevolking. “Als artsen willen we natuurlijk dat ziekten volledig uitgeschakeld worden, maar dat zit er met Covid niet aan te komen in de nabije toekomst. Geregeld boostershots toedienen zal een deel van ons leven worden,” zei Chant.

“De overheid heeft grote hoeveelheden vaccins aangekocht voor 2022, wanneer we een regelmatige cyclus van vaccinatie en hervaccinatie zullen zien naarmate we meer leren over wanneer onze immuniteit afneemt”, klinkt het nog.

Onrealistisch “zero Covid”-beleid

Chant staat in Australië bekend als een voorstander van hardhandige maatregelen om de pandemie onder controle te krijgen. Zo zei Chant ooit dat Australiërs best niet eens een gesprek met hun buren voeren, zelfs als iedereen masker draagt. “Nu is niet de moment om een praatje te slaan met mensen die je tegenkomt,” meent Chant.

De gezondheidsautoriteiten in New South Wales vertelden hun bevolking in het verleden ook dat ze “niet zullen twijfelen” om van deur tot deur te gaan om mensen te testen. Critici op sociale media beweren dat de Australische overheid wel eens hetzelfde zou durven doen met inentingen. Ze beschrijven het eiland als “een gevangenis die een onrealistisch ‘zero Covid’-beleid wil uitvoeren”.

De afgelopen maanden braken er al verschillende protesten uit tegen de aanhoudende lockdown die in het land gehandhaafd wordt. Australiërs die tegen de coronamaatregelen in het land protesteren, riskeren een boete van 11.000 Australische dollar. De lokale politie voerde ook al huiszoekingen uit in de woonsten van personen die anti-lockdown-protesten planden.

Lees ook: Australia goes full Orwell: Gezichtsherkenning controleert of je bent waar je zegt dat je bent

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20