Australia goes full Orwell: Gezichtsherkenning controleert of je bent waar je zegt dat je bent

Inwoners van Zuid-Australië, een van de zes staten van het land, worden verplicht een app te downloaden die gezichtsherkenning en geolocatiegegevens combineert. Wie zich niet bevindt waar hij wordt geacht te zijn, mag zich opmaken voor een bezoek van de politie.

Waarom is dit belangrijk?

De "Zero Covid"-strategie van Australië is niet langer haalbaar en, nu er vaccins zijn, ook niet langer wenselijk. Maar het land lijkt isolering de voorkeur te geven op leren om met Covid te leven. Het alternatief is angst, lockdowns en een natie van kluizenaars. De volgende stap is de ontwikkeling van een app die gezichtsherkenning en geolocatiegegevens combineert.

Australië hanteert het strengste quarantainebeleid in de westerse wereld. Toch kan het altijd nog strenger. Inwoners van Zuid-Australië zullen straks een app moeten downloaden waarmee de staat hen op willekeurige tijdstippen een sms kan sturen. Ze krijgen dan 15 minuten de tijd om een foto van zichzelf terug te sturen met hun locatiegegevens. Op die manier kunnen ze bewijzen dat ze de quarantainemaatregelen opvolgen. Als de gegevens niet kloppen, of als ze niet op tijd reageren, mogen ze de politie aan hun deur verwachten.

Enter George Orwell

The Atlantic“Reizen binnen Australië is streng beperkt. De regering van Zuid-Australië, een van de zes staten van het land, ontwikkelde en test nu een app die zo Orwelliaans is dat ie zijn gelijke in de westerse wereld niet kent. 

Mensen in Zuid-Australië zullen worden gedwongen een app te downloaden die gezichtsherkenning en geolocatie combineert. De staat zal hen op willekeurige tijdstippen een sms sturen, waarna ze 15 minuten de tijd hebben om een foto van hun gezicht te maken op de plaats waar ze geacht worden te zijn. Als dat niet lukt, wordt de lokale politie gestuurd om persoonlijk contact op te nemen.”

“We vertellen ze niet hoe vaak of wanneer, maar ze moeten binnen 15 minuten reageren,” aldus premier Steven Marshall. De politicus ziet geen graten in de “Orwelliaanse” app: “Ik denk dat elke Zuid-Australiër er trots op mag zijn dat wij het pilotprogramma hebben voor de thuis-quarantaine app”.

“Zero Covid”-strategie van Australië is niet langer haalbaar

Zowat de hele pandemie keken Australiërs naar de EU en het VK als ware het een post-apocalyptische woestenij. Australië daarentegen was een paradijs. Tot de rollen werden omgedraaid.

Terwijl het leven op het Continent en over het Kanaal weer normaal wordt, zitten Australiërs gevangen in “een Covid-nachtmerrie”. Het aantal gevallen blijft stijgen ondanks een strenge lockdown. Bedrijven sluiten hun deuren, jobs gaan verloren en het land staat aan de vooravond van een nieuwe recessie.

Een kluizenaarsnatie

Het land lijkt vooralsnog niet bereid zijn verslaving aan “zero Covid” en de obsessie voor elke ziekenhuisopname en elk sterfgeval op te geven. Vorige maand nog werd het leger ingeschakeld om de “zero Covid”-strategie te helpen handhaven. Meer dan de helft van de 25 miljoen inwoners van het land werd bevolen thuis te blijven. De Australische grenzen blijven gesloten totdat het percentage van de bevolking dat tweemaal is gevaccineerd is gestegen van 30% vandaag naar 80%.

Volgens The Atlantic is “Australië een kluizenaarscontinent geworden en hangt de toekomst van het land af van de vraag of de bevolking hunkert naar het gevoel van veiligheid en zekerheid die orders van hogerhand met zich meebrengen, of dat ze vrij willen zijn.”

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20