Nieuwe Covid-variant baart WHO zorgen

Wetenschappers in Zuid-Afrika maken zich ernstige zorgen over een recent opgedoken variant van Covid-19. De variant, die voorlopig de klinkende naam B.1.1529 draagt, bevat een groot aantal mutaties tegenover andere varianten, en gedraagt zich ook niet zoals de nu al gekende virusvarianten.

Waarom is dit belangrijk?

Nu een vierde golf over Europa raast gaan verschillende landen terug in lockdown. Dat vaccins toch niet de langetermijnbescherming bieden die werd verwacht, speelt daarin een grote rol. Ook een nieuwe variant, waar de vaccins misschien niet goed of helemaal niet tegen beschermen, kan nog verder roet in het eten gooien.

Virologen konden al meer dan 100 besmettingen met de nieuwe variant opsporen, in Zuid-Afrika en buurland Botswana. Ook één man in Hongkong raakte besmet, nadat hij naar huis terugkeerde van een trip naar Zuid-Afrika. Vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn op de hoogte van de variant, en overleggen over het onderzoek en de waarnemingen.

Spike-eiwitten

De nieuwe virusvariant kent maar liefst 32 mutaties in het spikeproteïne, of de spike-eiwitten. Dit zijn de deeltjes van het virus die vaccins kunnen aanvallen en veranderen, om zo het aanwezige virus in het lichaam onschadelijk te maken. Mutaties in de spike-eiwitten kunnen er dus voor zorgen dat het virus een andere manier vindt om cellen in het lichaam te besmetten, en zich zo te verspreiden. Ook kan het immuunsysteem het zo moeilijker krijgen om de indringer af te stoten. Precies die mutaties zijn een grote zorg voor virologen, zo ook voor Tom Peacock, viroloog aan het Britse Imperial College London.

“Het is een variant die zeer nauw in de gaten moet worden gehouden, door het verontrustend aantal mutaties. Toch kan het ook gewoon een clustervariant zijn, die niet zeer overdraagbaar is”, schrijf Peacock in enkele tweets. Aangezien er nog zeer weinig data beschikbaar is over de variant, is het moeilijk te voorspellen wat de impact zal worden op de coronasituatie in ons land, als die er zelfs al zal komen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20