Een banaan kopen via WhatsApp? Dat kan voortaan in India, via een verbinding met de catalogus van de lokale webwinkelreus JioMart.
Moedergroep Meta spreekt van “de eerste end-to-end winkelervaring” op WhatsApp: Indiase consumenten zullen binnen de berichtenapp door de JioMart-catalogus met 50.000 items kunnen bladeren, producten aan hun winkelwagentje kunnen toevoegen en kunnen afrekenen.
De bedrijven mikken daarbij ook op Indiërs die nog nooit online hebben gewinkeld. Het volstaat het berichtje “Hi” naar het telefoonnummer van JioMart te sturen om alles in gang te zetten. WhatsApp telt circa 500 miljoen gebruikers in India.

Zuckerberg-Ambani
Dat India de wereldprimeur krijgt, is het gevolg van de alliantie die Zuckerberg in 2020 met Mukesh Ambani, de topman van het conglomeraat Reliance, sloot. Reliance bezit onder meer de tech- en telecomgroep Jio, waartoe JioMart behoort. Meta werd twee jaar geleden een belangrijke aandeelhouder van Jio.
Het gaat om een samenwerking tussen vrijwel gelijken, want net als Zuckerberg behoort Ambani al jarenlang tot de twintig rijkste personen ter wereld. Door de recente koersval van Meta is Ambani (93 miljard dollar), de rijkste mens in Azië, op papier zelfs ruim de helft rijker dan Mark Zuckerberg (60 miljard dollar), volgens de miljardairsindex van Bloomberg.
Ambani legt in zijn toelichting de nadruk op India. “Deze lancering maakt deel uit van een strategisch partnerschap om de digitale transformatie van India te versnellen en mensen en bedrijven van alle groottes op nieuwe manieren met elkaar in contact te brengen, en zo de economische groei in het land aan te wakkeren.”
Super-app
Voor Zuckerberg is het Indiase project maar een onderdeel van een wereldwijde ambitie om WhatsApp en de andere Meta-apps (Facebook, Messenger en Instagram) uit te bouwen tot super-apps waar mensen niet alleen met elkaar communiceren, maar ook met bedrijven, bijvoorbeeld om aankopen te doen.
“Zakelijke berichtgeving is een domein met momentum en chat-gebaseerde ervaringen zoals deze zullen de komende jaren de go-to manier worden waarop mensen en bedrijven communiceren”, zegt de Metabaas op Facebook.