Facebook pompt 5,7 miljard dollar in Indiase telecomgigant

Facebook zet zich klaar voor een forse investering in de Indiase telecommarkt. Daarmee omarmt het ook meteen een van de rijkste mensen van India, de miljardair Mukesh Ambani.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft ettelijke miljarden over voor een aandeel in de grootste Indiase telecomprovider. Er is in India een ware internetboom aan de gang en daar wil Facebook graag een graantje van meepikken. Voor 5,7 miljard dollar verwerft Facebook dan ook 9,99 procent van de aandelen van Jio Platforms, dat is de digitale technologie-arm van Reliance Industries.

388 miljoen abonnees

Jio Platforms biedt een hele waaier aan diensten aan, zoals Reliance Jio, het mobiele netwerk dat sinds vier jaar erg succesvol is. Er zijn 388 miljoen Jio-abonnees, die kunnen onder andere nieuws lezen, shoppen en tv kijken.

De deal met Jio zou ook een commerciële deal met WhatsApp omvatten. De zusterdienst van Facebook is ontzettend populair in India en heeft er 340 miljoen gebruikers. Dat komt er mogelijk net op het juiste moment voor Facebook. De online-markt in India groeit aan sneltempo, maar het wordt moeilijker om winst te maken door de lokale wetgeving. Dit soort allianties wordt dus steeds belangrijker.

60 miljoen kleine bedrijfjes

India heeft 60 miljoen kleine bedrijfjes en velen hebben ‘digitale tools nodig waar ze op kunnen rekenen en waarmee ze met klanten kunnen communiceren om hun bedrijf te doen groeien’, zegt Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook in een blogpost. ‘Hier kunnen we hen mee helpen en daarom zijn we het partnerschap met Jio aangegaan om mensen en bedrijven in India te helpen met het creëren van nieuwe kansen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20