WhatsApp krijgt een nieuw e-commerceplatform

Facebook zal online bedrijven in staat stellen om op een betere manier in contact te komen met hun klanten via WhatsApp. De zogenoemde ‘Shops’-functie wordt momenteel in verschillende landen getest. Daarmee kunnen gebruikers meteen een product kopen die ze op de app zijn tegengekomen.

Waarom is dit belangrijk?

Online winkelen heeft een hoge vlucht genomen tijdens de pandemie. We kopen nu massaal online. Het is een revolutie die nog volop aan de gang is en er wordt nu ook heel wat gedaan om het winkelen nog gemakkelijker te maken, vooral via apps die we dagelijks gebruiken, zoals WhatsApp.

In 2020 lanceerde Mark Zuckerberg ‘Shops’ op zijn twee belangrijkste sociale netwerken, Facebook en Instagram. Het doel was om op de sites kleine online winkels te creëren, zodat gebruikers snel producten kunnen vinden en kopen die ze interessant vinden.

Dit jaar besloot Facebook deze functie ook te lanceren op WhatsApp. Momenteel is het een nog weinig bekend systeem, maar sommige merken gebruiken de technologie al om contact op te nemen met hun klanten en hen nieuwe producten of promoties aan te bieden. Rechtstreekse berichten zou de band tussen de klant en het merk kunnen versterken, luidt de redenering.

WhatsApp Shops

Met de nieuwe functie, die eerst in de Verenigde Staten wordt getest, kunnen gebruikers  rechtstreeks contact opnemen met een online bedrijf dat zich op het platform heeft geregistreerd. Een tabblad op de app toont de verschillende winkels waarin je wellicht geïnteresseerd bent. Via deze weg kan je vragen stellen voordat je iets koopt. Om de aankoop zo gemakkelijk mogelijk te maken, kom je ook rechtstreeks op de website van de online winkel terecht. 

Het principe is in se niet zo revolutionair aangezien Facebook Messenger de functie al aanbiedt. Maar voor WhatsApp biedt het de mogelijkheid om zich te onderscheiden van andere chat-apps zoals Signal en Telegram, die de afgelopen maanden aan populariteit hebben gewonnen. Bovendien kan de app op die manier geld opleveren: winkels zullen zich moeten abonneren op WhatsApp Business. (tb/lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20