Mukesh Ambani, de rijkste man van Azië, kondigt machtsoverdracht aan

Met een vermogen van zowat 91 miljard dollar is de Indiase industrieel Mukesh Ambani de rijkste persoon in Azië. Op zijn 64ste acht hij de tijd rijp om de macht aan zijn drie kinderen over te dragen.

Op het trouwfeest van zijn zoon Akash in 2019 waren Google-baas Sundar Pichai, voormalig Brits premier Tony Blair, voormalig VN-topman Ban Ki-Moon en filmster Priyanka Chopra maar enkele van de beroemde gasten. Het geeft een idee van Mukesh Ambani’s positie in de wereldwijde haute finance.

De familie-Ambani behoort tot de zes meest vermogende clans ter wereld en Mukesh Ambani is volgens de miljardairslijst van Bloomberg de twaalfde rijkste persoon ter wereld en de rijkste Aziaat. Hij sprong recentelijk zelfs even over de kaap van 100 miljard dollar vermogen, maar daarna zakte de marktwaarde van zijn aandelen weer wat.

Zijn conglomeraat Reliance Industries – een imperium van meer dan 200 miljard dollar – is actief in verschillende sectoren, waaronder energie, telecom, media en retail. Zijn vader Dhirubhai Ambani richtte het bedrijf in 1957 op. Hij stierf in 2002, maar had geen testament opgesteld. Het leidde tot een bittere rivaliteit tussen de zonen Mukesh en Anil. Hun moeder moest tussenkomen om via een familiaal pact de Reliance-bedrijven onder de twee broers te verdelen.

Dat soort ruzies wil Mukesh Ambani nu vermijden. In een online toespraak voor het personeel kondigde hij aan “de transitie naar de volgende generatie leiders te willen versnellen”. Hij heeft drie kinderen: de tweeling Akash en Isha (30) en hun jongere broer Anant (26).

Generatiewissel

De patriarch gaf eerder al aan dat de drie een belangrijke rol gaan spelen in de familiale groep. Het lijkt erop dat ze binnenkort belangrijke leidinggevende functies gaan krijgen. Hoe de macht en het bedrijvenimperium precies verdeeld zal worden, is nog onduidelijk. Het zal in elk geval om een van de grootste overdrachten van een familiaal patrimonium uit de recente geschiedenis gaan.

Mukesh Ambani hintte op een bredere generatiewissel in zijn bedrijf. “Ik twijfel er niet aan dat Akash, Isha en Anant als de leiders van de volgende generatie Reliance naar nog grotere hoogten zullen leiden”, zei hij in de speech. “Alle senioren – inclusief ikzelf – zouden nu de macht moeten afstaan aan het zeer competente en veelbelovende jonge leiderschapstalent bij Reliance.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20