Wereldwijde luxesector moet waarde inleveren; Porsche versterkt echter leiderspositie

De vijftig grootste luxemerken van de wereld hebben vorig jaar gezamenlijk 7,6 miljard dollar aan waarde verloren. Die achteruitgang moet worden gelinkt aan de economische gevolgen van de uitbraak van de coronapandemie. Dat zegt een rapport van analist Brand Finance. Er zijn echter ook een aantal uitzonderingen, die het voorbije jaar hun waarde zelfs nog hebben zien toenemen.

“De vijftig grootste merken in de luxewereld hebben momenteel een gezamenlijke waarde van 219,5 miljard dollar”, voert Brand Finance aan. “Dat is ruim 3 procent minder dan vorig jaar.

Modelabels

De modelabels domineren nog altijd de lijst. De sector is in de top vijftig immers vertegenwoordigd met dertig bedrijven, die samen een aandeel van 62 procent hebben in de totale merkwaarde van de groep. Tegelijkertijd moet echter worden vastgesteld dat de modesector het tijdens de coronapandemie bijzonder moeilijk heeft gehad.

De meeste bedrijven uit de sector werden met een inkrimping geconfronteerd. Coach noteerde daarbij de grootste daling in merkwaarde. Er diende daarbij gewag te worden gemaakt van een terugval met 31 procent tot 4,7 miljard dollar.

“Gelukkig moet echter niet iedereen in de luxesector slecht nieuws melden”, benadrukt Brand Finance nog. “Een kleine groep slaagde er zelfs in om ook in deze ongunstige omgeving alsnog een groei te melden.”

Daarbij wijst de analist in eerste instantie naar de Duitse autobouwer Porsche, die de ranglijst aanvoert en het voorbije jaar zijn merkwaarde nog met 1,2 procent tot 34,3 miljard dollar zag oplopen. Dat fenomeen moet volgens Brand Finance wellicht onder meer worden toegeschreven aan de succesvolle intrede van de Duitse constructeur in de elektrische mobiliteit. Porsche verkocht vorig jaar 20.000 exemplaren van zijn volledig elektrisch model Taycan.

Porsche wordt in de ranglijst gevolgd door Gucci, Louis Vuitton, Chanel en Cartier. De rest van de top tien bestaat uit Hermes, Ferrari, Rolex, Dior en Guerlain.

Ferrari was een van de andere bedrijven die een positieve evolutie konden melden. De waarde van de Italiaanse autobouwer steeg met 2 procent tot 9,2 miljard dollar. Ook horlogemaker Rolex klom met 0,8 procent tot een bedrag van 7,9 miljoen dollar.

Zilveren rand

Het Franse kledingmerk Céline ging eveneens tegen de neerwaartse trend in. Het modehuis, onderdeel van de LVMH Group, toonde zich binnen de top vijftig zelfs de sterkste groeier. De waarde van het merk steeg daarbij met 118 procent tot 1,5 miljard dollar.

In de rangschikking klom Céline daardoor van een 34ste naar een 13de plaats. Bij dat succes moet volgens Brand Finance zeker worden gewezen naar de impact van creatief directeur Hedi Slimane, die er onder meer in geslaagd is ook het jongere publiek op de Aziatische markt aan te spreken.

“Er zit misschien een zilveren rand aan het overwegend slechte nieuws dat de luxesector het voorbije jaar moest melden”, benadrukt Alex Haigh, hoofdanalist bij Brand Finance.

“De pandemie kan worden gebruikt als een katalysator voor verandering in de hele sector en kan retailers aanmoedigen om hun online handel te versterken of in te spelen op de groeiende vraag van consumenten naar sociale en duurzame actie.”

Meer