Wereldwijde kunstverkopen weer op niveau van vijf jaar geleden

De wereldwijde kunsthandel heeft vorig jaar 67,8 miljard dollar inkomsten opgeleverd. Daarmee kon een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien worden gemeld. Dat blijkt uit een rapport van Art Basel en de UBS Group, gebaseerd op een enquête bij enkele honderden internationale galerijen en 2.700 vermogende kunstverzamelaars met een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar, gevestigd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Azië en Europa. 

Waarom is dit belangrijk?

De wereldwijde kunstverkopen stegen het voorbije jaar opnieuw uit tot boven het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis werd geregistreerd. Anderzijds kon volgens de analisten vorig jaar in de kunsthandel slechts van een gematigde groei gewag worden gemaakt. De Verenigde Staten bleven het voorbije jaar de grootste kunstmarkt van de wereld, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en China.

Verder herstel: De omvang van de internationale kunsthandel lag 6 procent boven de inkomsten van 64 miljard dollar die vier jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, konden worden genoteerd.

  • “De kunstverkoop situeerde zich het voorbije jaar opnieuw op het niveau dat vijf jaar geleden werd geregistreerd”, stipt onderzoeker Clare McAndrew tegenover de gespecialiseerde nieuwssite Artnews aan.
  • De Verenigde Staten hadden in de totale verkopen vorig jaar een aandeel van 45 p
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer