Tekening van Michelangelo voor recordbedrag geveild

Een krabbel van de hand van Michelangelo heeft gisteren op een veiling in New York een verbluffend bedrag opgebracht. De koper, die anoniem wenst te blijven, betaalde uiteindelijk 200.000 dollar om de kleine notitie in zijn of haar bezit te krijgen.

In het nieuws: Een papiertje, met afmetingen van 4 bij 6 centimeter, met een krabbel van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo is voor een immens bedrag verkocht. In eerste instantie bedroeg de schatting tussen de 6.000 en 8.000 dollar, maar uiteindelijk ging het papiertje voor maar liefst 200.000 dollar (zo’n 190.000 euro) over de toonbank.

Waar gaat het om? Volgens experts van veilinghuis Christie’s, waar de veiling plaatsvond, maakte Michelangelo de schets wellicht om de verhoudingen van een blok marmer vast te leggen. De notitie zou mogelijk verband houden met zijn beroemde plafondschildering in de Sixtijnse Kapel. Het is zelfs geopperd dat het diende als communicatiemiddel met de marmergroeve waar Michelangelo zijn materialen haalde.

Bij de schets hoorde ook een brief van Cosimo Buonarroti, een nakomeling van de kunstenaar. Die brief en de identiteit van de schrijver zorgde ervoor dat Christie’s, het veilinghuis in New York, de authenticiteit van de notitie kon bevestigen. De koper die uiteindelijk 200.000 dollar overhad om de krabbel van een van de bekendste kunstenaars aller tijden te bekomen, wenst anoniem te blijven.

Meer