“Verloren” schilderij van Gustav Klimt gaat onder de hamer: Waarde wordt geschat op 50 miljoen euro

Het werk van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt staat centraal in een bijzondere gebeurtenis vandaag, op woensdag 24 april 2024, aangezien een lang verloren gewaand schilderij onder de hamer gaat. Het betreft een kunstwerk dat bijna een eeuw lang onvindbaar was, maar eerder dit jaar weer opdook. Het veilinghuis schat de waarde van dit schilderij op 50 miljoen euro.

Vandaag wordt een van de laatste werken van Gustav Klimt geveild, namelijk het Portret van Fraulein Lieser. De locatie van dit portret was voor het laatst bekend in 1925 en verdween vervolgens van de radar. Vanwege de toenmalige eigenaarschap door een Joodse familie werd gevreesd dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd zou zijn. Deze vrees bleek echter ongegrond.

Portret van Fraulein Lieser

Het onvoltooide portret van Fraulein Lieser dook na bijna 100 jaar weer op, aan het begin van dit jaar, in Wenen. In 1925 werd het schilderij voor het laatst openbaar gezien, toen het nog in bezit was van de Joodse familie Lieser in Oostenrijk. In 2024 bevond het zich in handen van een andere Oostenrijkse familie, die het al sinds 1960 in hun bezit hadden. Hoe het in handen van deze familie is gekomen, blijft onduidelijk.

De huidige eigenaars van het schilderij hebben besloten het te veilen, waarbij de opbrengst deels naar hen gaat en deels naar de erfgenamen van de familie Lieser. Dit laatste is het resultaat van een internationale overeenkomst die stelt dat door de nazi’s gestolen kunst nog steeds eigendom is van de oorspronkelijke families. Voorafgaand aan de veiling reisde het schilderij de wereld rond om tentoongesteld te worden op verschillende locaties, waaronder Zwitserland, Duitsland en Hongkong.

50 miljoen euro

Ernst Ploil van het Kinsky Auction House noemt de vondst sensationeel. “Een schilderij met zo’n zeldzame en bijzondere artistieke betekenis en waarde is al tientallen jaren niet meer op de kunstmarkt in Midden-Europa verschenen,” zegt hij. Hij wijst erop dat het niet zeker is of het kunstwerk gestolen werd vóór of tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Het schilderij werd beschreven als ‘verdwenen’ in alle catalogi raisonnés. In onze kringen betekent ‘verdwenen’ dat het waarschijnlijk vernietigd of verbrand is tijdens de oorlog, maar in ieder geval niet meer bestaat. We hadden nooit verwacht dat het ooit weer boven water zou komen.”

Het Portret van Fraulein Lieser, gestart door Gustav Klimt in 1917, een jaar voor zijn dood, is nooit volledig voltooid. Het is niet precies bekend wie er op het portret staat, maar het zou kunnen gaan om Margarethe Constance Lieser, de dochter van Adolf Lieser, of een van de dochters van Justus Lieser, Helene en Annie Lieser.

Hoewel de geschatte waarde van het schilderij op 50 miljoen euro ligt, bestaat de kans dat het aanzienlijk meer zal opbrengen. Het laatste officiële schilderij van Klimt, Lady With A Fan, dat vorig jaar werd geveild, bracht maar liefst 99,25 miljoen euro op.

Meer