Schilderij Bob Ross uit eerste aflevering ‘The Joy of Painting’ te koop voor bijna 10 miljoen dollar

De populariteit van schilder Bob Ross heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. A Walk in the Woods, het eerste schilderij dat hij ooit maakte op televisie, wordt namelijk te koop aangeboden voor 9,85 miljoen dollar (9,2 miljoen euro). Het zou daarmee met voorsprong het duurste schilderij ooit zijn van Bob Ross.

Bob Ross is misschien niet de beste schilder aller tijden (al is dat subjectief natuurlijk), maar hij is wel een van de meest geliefde schilders. Dat laatste bewijzen ook de cijfers. Volgens Google Analytics heeft Bob Ross Andy Warhol en Pablo Picasso voorbijgestoken als de meest gezochte schilder op het internet.

Bob Ross

Zijn programma The Joy of Painting bereikte de laatste jaren dan ook een echt cultniveau door de authenticiteit en rust die Bob Ross uitstraalt. De onthullende documentaire Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed van Netflix en de film Paint met Owen Wilson, die duidelijk gebaseerd is op Bob Ross, hebben zijn populariteit alleen maar verder doen toenemen.

Veel mensen willen dan ook maar al te graag een echte Bob Ross in huis halen. Dat is nochtans niet zo eenvoudig. Bob Ross schilderde in zijn carrière naar schatting zo’n 30.000 schilderijen, waaronder meer dan 1.000 op televisie, maar toch komen ze maar heel zelden te koop.

A Walk in the Woods

Dat is nu dus wel het geval met A Walk in the Woods, het allereerste schilderij dat Bob Ross ooit op televisie schilderde in januari 1983. Een vrijwillige medewerker kreeg het enkele maanden later in haar bezit bij een veiling om televisiestation PBS te steunen. Eerder dit jaar kocht Modern Artifact, een kunstgalerie in Minneapolis, het schilderij.

Het zijn zij die A Walk in the Woods nu te koop aanbieden voor 9,85 miljoen dollar (9,2 miljoen euro). Dat is best veel als je weet dat het hoogste bedrag dat ooit voor een schilderij van Bob Ross is betaald amper 95.000 dollar (88.740 euro) is. De eigenaar van de galerie, Ryan Nelson, is dan ook niet gehaast om A Walk in the Woods te verkopen. Hij hoopt dat het gekocht wordt door een museum of een reizende tentoonstelling, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van het werk.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.