Recordaantal kunstwerken geveild, maar fors minder geld naar NFT’s

Het voorbije jaar werden, ondanks een sombere wereldeconomie, voor de eerste keer in de geschiedenis meer dan een miljoen kunstwerken geveild. Dat blijkt uit een rapport van analist Artprice. De onderzoekers verwijzen tevens naar een bijna complete ineenstorting van de non-fungible tokens (NFT), de blockchain-elementen die het eigendom van digitale kunstwerken bewijzen.

Waarom is dit belangrijk?

Er werden het voorbije jaar wereldwijd meer dan een miljoen kunstwerken geveild. Daarbij konden ook 704.747 werken daadwerkelijk worden verkocht. Het gaat hier telkens om een record. Bij Christie’s werden zes werken met een prijs van meer dan 100 miljoen dollar verkocht.

Topjaar voor kunstverkoop: “De traditionele kunst beleefde een topjaar”, benadrukt Artprice. “Dat geldt vooral voor schilderijen.”

 • “Men zou kunnen denken dat de problemen in de wereld op de markt van de kunstveilingen geen invloed hebben gehad”, werpt Thierry Ehrmann, topman van Artprice, op. “Voor bepaalde meesterwerken uit de kunstgeschiedenis was er vorig jaar meer concurrentie dan ooit voordien.”
 • Er werd het voorbije jaar wereldwijd op kunstveilingen in totaal voor een bedrag van 16,5 miljard dollar aan kunstwerken verkocht.
  • Dat betekende een lichte daling tegenover het jaar voordien, toen 17 miljard dollar inkomsten konden worden gemeld.
  • “Maar deze inkrimping was te wijten aan de vertraging op de Chinese markt, die nog steeds onder strikte restricties tegen de verspreiding van het virus Covid-19 gebukt ging en de kunstverkopen met een derde tot 3,9 miljard dollar zag terugvallen”, merkt Artprice op.
 • Dat verlies werd echter door New York nagenoeg compleet goedgemaakt. In de Amerikaanse metropool liep de verkoop het voorbije jaar met 1,5 miljard dollar op.
  • Dat was in belangrijke mate te danken aan de veiling van verschillende meesterwerken van onder meer Cézanne, Van Gogh en Monet uit privéverzamelingen.
  • Een van die collecties behoorde toe aan Paul Allen, de medeoprichter van Microsoft. Een van zijn schilderijen – een portret van Marilyn Monroe door Andy Warhol – bracht 195 miljoen dollar op. Dat was het hoogste bedrag dat ooit voor een Amerikaans kunstwerk werd betaald.
  • Pablo Picasso blijft historisch gezien de meest gezochte kunstenaar. Zijn werken brachten vorig jaar in totaal een bedrag van 494 miljoen dollar op.

Digitale kunst: Artprice merkt nog op dat er het voorbije jaar ook 373 veilingen voor digitale kunstwerken werden opgetekend.

 • Dat betekende een stijging met bijna een derde tegenover het jaar voordien, toen er 284 verkopen werden gemeld.
 • Tegelijkertijd moest worden vastgesteld dat de veilingen van deze non-fungible tokens een bedrag van 13,9 miljoen dollar verzamelden.
  • Dat betekende een daling met 94 procent tegenover het jaar voordien, in belangrijke mate te wijten aan de crash van cryptocurrencies.
  • Opgemerkt wordt dat er vooral interesse was voor non-fungible tokens die onder het prijsniveau van 5.000 dollar bleven. Dure digitale werken werden daarentegen grotendeels genegeerd.

Verenigde Staten: De kunstmarkt werd ook het voorbije jaar gedomineerd door de Verenigde Staten, China en Groot-Brittannië.

 • Deze drie markten vertegenwoordigden samen immers 81 procent van de wereldwijde kunstverkoop.
 • De Verenigde Staten slaagden er daarbij in hun toppositie met een recordbedrag van 7,34 miljard dollar te heroveren.
 • Frankrijk was met 2,16 miljard dollar inkomsten de vierde kunstmarkt van de wereld, gevolgd door Duitsland, Italië, Japan, Zwitserland en Zuid-Korea.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.