Het Vaticaan gaat de blockchain op en opent een eigen NFT-galerij om zijn kunst te “democratiseren”

Deze week maakte het Vaticaan bekend dat het een NFT-galerij gaat openen, zodat het publiek over de hele wereld de kunst, manuscripten en andere voorwerpen in zijn collectie kan bekijken. Het is nog niet bekend of de NFT’s ook te koop zullen worden aangeboden.

Sinds de coronapandemie en de daaropvolgende lockdown’s hebben bedrijven hun aandacht verlegd naar de digitale wereld. De investeringen in metaverses, crypto en NFT’s namen flink toe en het Vaticaan lijkt dit voorbeeld te hebben gevolgd.

Met een NFT-galerij wil het Vaticaan publiek van over de hele wereld kunst, manuscripten en andere objecten uit zijn collectie aanbieden. Het project is een samenwerking tussen Sensorium, een VR-bedrijf, en de Vaticaanse non-profitorganisatie Humanity 2.0, dat zich inzet voor de “menselijke bloei”.

“We kijken ernaar uit om samen met Sensorium manieren te verkennen om kunst te democratiseren, waardoor het breder beschikbaar wordt voor mensen over de hele wereld. Ongeacht hun geografische of sociaaleconomische beperkingen”, aldus Pater Larrey. 

De galerij zal toegankelijk zijn via een VR-headset en de computer, en zal naar verwachting later dit jaar klaar zijn. 

Project is uitsluitend sociaal

De woordvoerder van het Vaticaan beweerde dat de NFT’s niet zullen worden gebruikt om producten of voorwerpen te verkopen. “De aard van dit project is uitsluitend sociaal en niet commercieel. Ook zullen de NFT’s niet noodzakelijk kunstwerken zijn, maar kunnen ze ook tickets of andere objecten omvatten”, laat hij in een reactie aan ARTnews weten.

Het Vaticaan is de thuisbasis van enkele van de bekendste kunstwerken en artefacten. De Vaticaanse musea – een groep musea in het pauselijk paleis – werden opgericht in de 16de eeuw en omvatten meer dan 800 kunstwerken, waaronder werken van schilders uit de Renaissance zoals Michelangelo en Rafaël. Ook zijn er kunstwerken van Vincent van Gogh.

De collectie trekt gemiddeld zo’n 6 miljoen bezoekers per jaar.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20