Ondanks de impact van de uitbraak van het coronavirus, heeft de innovatie ook vorig jaar verder een grote vlucht genomen. Dat zegt een rapport van de World Intellectual Property Organization (Wipo). Daarbij moet volgens de organisatie vooral de sterke prestatie in de technologie, de farmaceutica en biotechnologie worden opgetekend.
Die sectoren hebben er immers voor gezorgd dat de totale investeringen in innovatie ook vorig jaar verder zijn opgelopen, hoewel industrieën zoals transport en toerisme hun budgetten dienden in te krimpen.
Zwitserland
De Wipo waarschuwde echter ook nog dat de verandering in het algehele innovatielandschap te langzaam verloopt. De organisatie merkt daarbij op dat dat een breder scala aan landen van die investeringen zou moeten kunnen profiteren nu de wereld na de coronapandemie opnieuw aan een opbouw bezig is.
De onderzoekers merken op dat Zwitserland zich ook vorig jaar tot meest innovatieve economie van de wereld heeft gekroond, gevolgd door Zweden, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Zwitserland voert al vijf jaar onafgebroken de rangschikking aan.
Op de vijfde plaats staat nu Zuid-Korea. “Dat land kent, gedeeltelijk gedreven door creatieve activiteiten zoals de K-Pop in de muziekwereld, op het gebied van innovatie een sterke opkomst”, merkt de Wipo op. België staat op een 22ste plaats in de rangschikking. Daarmee moest tegenover het jaar voordien één plek worden ingeleverd.
“Innovatie toont zich bijzonder veerkrachtig en toont zich tegen marktproblemen beter bestand dan we hadden verwacht”, betoogt Daren Tang, directeur-generaal van de Wipo. “De uitbraak van het virus Covid-19 heeft wel een aantal industrieën verstoord, maar heeft tegelijkertijd in sommige andere sectoren tot een versnelling geleid.”
“Het is geen verrassing dat activiteiten zoals communicatie, hardware, software en informatica het voorbije jaar uitstekende prestaties hebben getoond, net zoals de medische industrie en de biotechnologie.”
Nieuwe ideeën
“In grote delen van de wereld hebben regeringen en bedrijven het voorbije jaar investeringen in innovatie opgeschaald, waarmee ze erkennen dat nieuwe ideeën van cruciaal belang zijn om de pandemie te overwinnen”, merkt Daren Tang nog op.
“We hadden verwacht dat de wereldwijde innovatie vorig jaar een inkrimping met ongeveer 3 procent zou laten optekenen. Uiteindelijk bleek van een achteruitgang echter geen sprake. Regeringen hebben zich vooruitziend opgesteld en hebben vermeden tot zware bezuinigingen over te gaan.”
De Wipo merkt nog op dat technologiebedrijven zoals Apple, Microsoft en Huawei vorig jaar hun investeringen gemiddeld met ongeveer 10 procent hebben verhoogd. “Ook de investeringen in durfkapitaal hebben een verdere stijging laten optekenen”, aldus de organisatie. “Dit lijkt een trend die zich ook dit jaar verder doorzet.”
“Terwijl de Verenigde Staten en China zich in een recente periode grotendeels de drijvende kracht toonden achter de toename in onderzoek en ontwikkeling, hebben andere naties zoals Turkije, Vietnam, India en de Filippijnen in de ranglijst de voorbije vijf jaar een consequente stijging laten optekenen.”
(lb)