Technologische ecosystemen in Afrika gaan de innovatiestrijd aan

Op basis van enkele criteria – aanwezigheid van technologische bureaus, 50 of meer start-ups en het binnenhalen van investeringen hoger dan 500.000 euro in het afgelopen jaar – werd er een lijst samengesteld van Afrikaanse landen die de komende jaren de technologische strijd met elkaar zullen aangaan.

Het rapport, dat samengesteld is door fDi Intelligence in samenwerking met Briter Bridges, heeft als doel het in kaart brengen en onderzoeken van het potentieel van enkele Afrikaanse landen in de toekomst, op technologisch vlak. Echter heeft het continent nog enorme achterstand als je het vergelijkt met het rijke Westen. De afgelopen 2 jaar heeft Afrika 2 miljard dollar ingezameld voor start-ups, in vergelijking met Amerika die het voorbije jaar 156 miljard ophaalden.

17 Afrikaanse landen werden geselecteerd aan de hand van de criteria en werden gerangschikt. De eerste plek is natuurlijk weggelegd voor Zuid-Afrika, die al jarenlang voorloopt op vlak van technologie. Het rapport heeft veel lovende woorden voor de Regenboognatie. ‘Zuid-Afrika is een voorbeeld voor de rest van het continent. Zij hebben een toekomstvisie die andere ecosystemen in de toekomst ook zullen verbeteren.’

Africa Map
Infogram

Technologische ontwikkelingen

Kenia palmt de tweede plek in, de laatste jaren kennen ze daar een immense economische groei en ook op vlak van technologische ontwikkeling.

De meest opvallende afwezige bovenaan de rangschikking was misschien wel Nigeria. Hoewel ze het hoogste aantal start-ups (+750) registreerde, was dat niet te merken in de uiteindelijke rangschikking.

Nigeria kent een aantal problemen die de technologische groei enorm vertragen. Zo moeten startende ondernemers strijden tegen trage internetconnecties, een verstikkend overheidsbeleid en verouderde infrastructuren. Bedrijven die bijvoorbeeld met crypto aan de slag willen, worden meteen stilgelegd door een verbod op het commercieel gebruik van cryptomunten door de centrale bank. Dat belemmert de Nigeriaanse technologische evolutie.

Landen als Tunesië en Marokko scoren beide redelijk goed met een respectievelijke 5de en 7ste plek. Zij hebben recent nog hervormingen doorgevoerd waardoor er een duidelijke groei te zien is in het aantal start-ups. Marokko scoorde ook goede punten door het vernieuwen van digitale infrastructuur. Tunesië kon dan weer uitpakken met zijn economische transformatie die vooral gericht is op de verbetering van wetenschap en technologie.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20