Wereldprimeur: eerste menselijke proefpersonen worden besmet met Covid-19

Gezonde, jonge vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk zullen worden besmet met het coronavirus om vaccins en behandelingen te testen. Het wordt daarmee de eerste ‘human challenge’-studie met Covid-19 ter wereld. 

De studie heeft groen licht gekregen van de Britse ethische instantie voor klinische proeven en zal in de komende weken van start gaan. Er zullen zo’n 90 gezonde vrijwilligers tussen 18 en 30 jaar gerekruteerd worden, die in een veilige en gecontroleerde omgeving aan het virus worden blootgesteld. 

Meer inzicht in Covid-19

De eerste proeven zijn erop gericht om te achterhalen wat de kleinste hoeveelheid Covid-19 is waarmee een gezond individu besmet kan worden. Er zal ook gekeken worden naar de immuunrespons van het menselijk lichaam en hoe het coronavirus van persoon tot persoon wordt overgedragen.

De deelnemers zullen na hun blootstelling aan het virus de klok rond in de gaten worden gehouden door een team van gezondheidswerkers en wetenschappers. Bovendien zal het oorspronkelijke coronavirus gebruikt worden – niet een van de nieuwe varianten die recentelijk zijn opgedoken. 

Dit moet artsen en wetenschappers meer inzicht geven in Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus. Op termijn zou dit kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en vaccins tegen de ziekte. 

‘Nieuwe vaccins en behandelingen’

De studie zal geleid worden door de vaccinatietaskforce van de Britse regering, het Imperial College London, de Royal Free London NHS Foundation Trust en het bedrijf hVIVO, dat bekend is om zijn baanbrekend werk op het gebied van virale ziektemodellen bij mensen. 

Clive Dix van de Britse vaccinatietaskforce merkte op: ‘We hebben een aantal veilige en doeltreffende vaccins voor het VK veiliggesteld, maar het is van essentieel belang dat we nieuwe vaccins en behandelingen voor Covid-19 blijven ontwikkelen.’

‘We verwachten dat deze studies unieke inzichten zullen bieden in hoe het virus werkt en ons zullen helpen begrijpen welke veelbelovende vaccins de beste kans bieden om de infectie te voorkomen’, voegde hij eraan toe. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20