‘Toeristen kunnen door selfies berggorilla’s besmetten met COVID-19’

De al jarenlang met uitsterven bedreigde berggorilla’s lopen het risico om blootgesteld te worden aan het coronavirus door toeristen die selfies met hen komen trekken. ‘Het risico van ziekteoverdracht tussen bezoekers en gorilla’s is zeer zorgwekkend.’ 

Onderzoekers van de Oxford Brookes University in het Verenigd Koninkrijk bestudeerden bijna 1.000 Instagram-posts van toeristen die de bedreigde diersoort in Oost-Afrika bezochten. Ze stelden daarbij vast dat de meeste mensen bij het nemen van de foto’s dicht genoeg bij de gorilla’s kwamen om het virus over te dragen. 

Geen mondmaskers

‘Op de foto’s die we hebben geanalyseerd, ontdekten we dat mondmaskers zelden werden gedragen door toeristen die gorilla’s bezochten en dat brengt potentieel voor ziekteoverdracht met zich mee tussen mensen en de gorilla’s die ze bezoeken’, zegt Magdalena Svensson, docent biologische antropologie aan de Oxford Brookes University.

‘Nu mensen over de hele wereld steeds meer gewend raken aan het dragen van mondmaskers, hopen we dat het dragen van mondmaskers in de toekomst gemeengoed zal worden bij gorillatrektochten’, voegt ze eraan toe. 

Vorige maand bleek nog dat meerdere gorilla’s in het San Diego Zoo Safari Park besmet waren met COVID-19. Het zijn voor zover bekend de eerste gevallen van het longvirus die ontdekt zijn bij de imposante mensapen. 

‘Verantwoord toerisme’

Gladys Kalema-Zikusoka, oprichter van Conservation Through Public Health in Oeganda, zei: ‘Dit onderzoek biedt een waardevol inzicht in de mate waarin toeristen bereid zijn om hun te nauwe ontmoetingen met berggorilla’s te delen via Instagram, wat verwachtingen schept voor toekomstige toeristen.’

‘Het benadrukt een grote behoefte aan verantwoord toerisme om adequate bescherming te bieden en tegelijkertijd ziekteoverdracht te minimaliseren, vooral nu tijdens de Covid-19-pandemie.’

Vorige maand riep de natuurbeschermingsorganisatie IUCN wetenschappers ook op om geen selfies meer te trekken met apen omdat dit de illegale dierenhandel aanwakkert. Het Jane Goodall Instituut, genoemd naar de wereldberoemde Britse primatologe, deelt niet langer foto’s van Goodall met dieren op sociale media nadat het vorig jaar een soortgelijk advies had gepubliceerd.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20