Seoel test nu ook honden en katten op corona

Katten en -honden met symptomen van Covid-19 kunnen nu getest worden op het coronavirus in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Dat meldt het stadsbestuur. 

Niet alleen mensen, maar ook huisdieren met koorts, een hoest of ademhalingsmoeilijkheden kunnen in Seoel nu een coronatest ondergaan. Het plan komt er nadat er enkele weken geleden in de drukke hoofdstad een eerste coronabesmetting bij een huiskat werd vastgesteld. 

‘Vanaf vandaag (maandag 8 februari, red.) zal het stadsbestuur van Seoel coronavirustests aanbieden voor huishonden en -katten’, zei Park Yoo-mi, een stadsambtenaar verantwoordelijk voor ziektebestrijding in Seoel. 

De tests zullen beperkt worden tot huisdieren die symptomen van Covid-19 vertonen en die in contact zijn gekomen met mensen die al positief getest zijn. Een team van gezondheidswerkers, onder wie ook een dierenarts, staat in voor de tests die zullen worden uitgevoerd in de buurt van de woning waar het huisdier met zijn baasje verblijft. 

Quarantaine

Dieren die positief testen, moeten twee weken thuis in quarantaine. Maar als de eigenaar ook besmet is, worden de huisdieren naar aparte kennels gestuurd. Mensen die besmet zijn met het coronavirus worden in Zuid-Korea doorgaans geïsoleerd in gecentraliseerde quarantaine-inrichtingen. 

Wereldwijd hebben verschillende diersoorten – waaronder ook honden en katten – al positief getest op het coronavirus. Vorige maand testten minstens twee gorilla’s in de zoo van San Diego in Californië nog positief op het virus. Vermoedelijk heeft een asymptomatische dierentuinmedewerker het virus overgedragen.

Ook vaccineren?

Eind vorige maand waarschuwde een groep wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten dat het in de toekomst nodig zou kunnen zijn om huisdieren zoals katten en honden tegen Covid-19 te vaccineren om de verspreiding van het virus in te dammen.

Vorig jaar werden in Denemarken ongeveer 15 miljoen nertsen afgemaakt nadat een gemuteerde vorm van het virus bleek over te springen tussen de dieren en mensen. Er werden toen in juni in tal van kwekerijen besmettingshaarden van het nieuwe coronavirus vastgesteld.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20