Voor het eerst meer sterfgevallen dan geboortes in Zuid-Korea

Het land registreerde in 2020 voor het eerst meer sterfgevallen dan geboortes. Dit terwijl Zuid-Korea tot de landen behoort met ‘s werelds laagste geboortecijfers. Experts en de overheid luiden aan de alarmbel, meldt CNN

Vorig jaar werden in Zuid-Korea slechts 275.800 baby’s geboren, 10 procent minder dan in 2019, terwijl er ongeveer 307.764 mensen stierven. Daarmee overtreft het aantal sterfgevallen voor het eerst de geboortes, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Het snel tuimelende geboortecijfer baart de overheid al jaren zorgen, maar nu is de totale bevolking voor het eerst ook gekrompen. De verhouding tussen jongeren en ouderen dreigt compleet te worden scheefgetrokken. Naast de toegenomen druk op de overheidsuitgaven – naarmate de vraag naar gezondheidszorg en pensioenen toeneemt -, leidt een dalend geboortecijfer ook tot tekorten op de arbeidsmarkt. 

Ook vergrijzing zet zich verder

In Zuid-Korea zijn 32,7 procent van de inwoners 40- en 50-jarigen, en bijna een kwart is ouder dan 60 jaar. Verschillende experts waarschuwden al maanden dat de pandemie het aantal geboorten en sterfgevallen in het land zou kunnen scheeftrekken, zowel vanwege het hogere aantal Covid-19-overlijdens, als koppels die door de pandemie ontmoedigd zouden zijn om kinderen te krijgen. 

‘De constante daling van het geboortecijfer toont aan dat het lage geboortecijfer een groot probleem blijft in Korea’, schreef het ministerie in een persbericht. ‘Er moet een fundamentele verandering komen in het beleid van de overheid, zowel op het gebied van welzijnszorg, onderwijs als nationale defensie.’

Nieuwe maatregelen

Vorige maand lanceerde de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in nog een reeks maatregelen om het lage geboortecijfer aan te pakken, onder andere door een systeem van financiële stimulansen voor gezinnen in te voeren.

In het kader van de regeling, die ingaat vanaf 2022, krijgen de ouders van elk geboren kind een bonus van 2 miljoen won (1.504 euro), bovenop een maandelijkse uitkering van 300.000 won (225 euro) totdat de baby één jaar wordt. De aanmoedigingspremie zal vanaf 2025 worden verhoogd tot 500.000 won (376 euro) per maand.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20