Europa zet vaart achter aankopen vaccins: nu ook 150 miljoen extra dosissen bij Moderna besteld

Na de 200 miljoen extra dosissen bij Pfizer eerder vandaag, bestelt de Europese Commissie ook 150 miljoen bijkomende vaccins bij Moderna, zo bevestigt het Amerikaanse farmabedrijf.

De 150 miljoen bijkomende dosissen worden in het derde en vierde kwartaal van dit jaar verwacht. Met die nieuwe bestelling kan Europa dit jaar rekenen op in totaal 310 miljoen dosissen van Moderna, tegenover de 500 miljoen dosissen van Pfizer.

Beide vaccins vergen een dubbele dosis voor volledige bescherming. De 310 miljoen Moderna-vaccins zijn dus voldoende om 155 miljoen Europese burgers volledig te vaccineren.

Optie

De Europese Commissie heeft ook een optie genomen op 150 miljoen bijkomende Moderna-dosissen voor levering in 2022. Met Pfizer is een vergelijkbare optie afgesproken op 100 miljoen dosissen.

Dat alles betekent dat, inclusief opties, de Europese Commissie de levering van 600 miljoen (twee keer 300 miljoen) bijkomende dosissen veiliggesteld heeft.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kwam de voorbije weken zwaar onder vuur te liggen omwille van de haperende Europese corona-aanpak. Met de megabestellingen lijkt de Commissie in het offensief te gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20