Wereldberoemd Hotel La Mamounia in Marrakech staat te koop

Het wereldberoemde hotel La Mamounia in Marrakech staat te koop. Het complex, een vroeger Moors paleis dat tot een vijfsterrenhotel werd omgebouwd, is eigendom van de Marokkaanse staat. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Een verkoop van een meerderheidsbelang in het hotel zou de Marokkaanse overheid echter moeten helpen om zijn schuldenlast te kunnen afbouwen. Verwacht wordt dat voorstellen van kandidaat-overnemers in de loop van volgend jaar zullen worden ingewacht.

Hotel La Mamounia heeft een roemrijk verleden. In het gastenboek van het hotel staan onder meer de namen van politieke leiders zoals Charles de Gaulle en Winston Churchill, maar ook van sterren uit de internationale filmwereld.

Leningen

De Marokkaanse staat is met zijn nationale spoorwegmaatschappij hoofdaandeelhouder van het hotel. Het stadsbestuur van Marrakesh en het staatsinvesteringsfonds Caisse de Depot et de Gestion (CDG) hebben minderheidsaandelen. De waarde van het hotel zou op minstens 315 miljoen dollar worden geraamd.

Het hotel is lange tijd winstgevend geweest, maar de voorbije tien jaar konden geen dividenden meer worden betaald. “De marges moesten immers worden gebruikt voor de afbetalingen van leningen voor een grote renovatie die het hotel heeft ondergaan,” aldus Mohamed Larbi Belkaid, de burgemeester van Marrakesh.

Belkaid noemt het hotel een historisch icoon voor Marrakech en de wereldwijde hotelindustrie. In de ranglijst met de historisch meest belangrijke hotels van de wereld, een initiatief van het magazine Architectural Digest, staat La Mamounia op een zevende plaats.

La Mamounia was één van de favoriete verblijfplaatsen van de Britse premier Winston Churchill, die het gebouw tegenover de Amerikaanse president Franklin Roosevelt ooit als één van de mooiste plaatsen omschreef. Andere bezoekers waren onder meer Marlene Dietrich, Ray Charles, Paul McCartney en Elton John.

Hitchcock

Een kamer in het hotel kost ongeveer 600 euro per nacht, maar voor suites kunnen prijzen tot 5.530 euro worden aangerekend. Voor een riad – een traditionele Marokkaanse villa – moet een bedrag van ongeveer 6.500 euro per nacht worden betaald.

Het paleis werd vijfennegentig jaar geleden in gebruik genomen en was een huwelijksgeschenk voor prins Al Mamoun. Het complex werd ook gebruikt als locatie voor diverse speelfilms, waaronder The Man Who Knew Too Much van Alfred Hitchcock en Alexander van Oliver Stone.

La Mamounia was ooit het vlaggenschip van de Marokkaanse luxehotels, maar heeft de voorbije jaren geleidelijk aan een gedeelte van zijn glans verloren. Dat is het gevolg van de toeristische promotie van Marrakech, dat een bredere waaier van toeristen probeert aan te spreken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20