4,9% minder bezoekers: wordt Spanje te warm voor toeristen?

Het Spaans toerisme gaat een onzekere toekomst tegemoet. Signalen van die dreiging konden tijdens de eerste acht maanden van dit jaar worden geregistreerd. Dat zegt de Spaanse krant La Vanguardia, verwijzend naar cijfers van het Instituto Nacional de Estadística (Ine), het Spaanse bureau voor de statistiek.

Tijdens de maand juli, de meest cruciale periode voor het Spaanse toerisme, werden net geen 2,2 miljoen bezoekers geteld. Dat betekende een daling met 4,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee moest voor de eerste keer sinds het einde van het voorbije decennium een inkrimping worden gemeld.

Britse pond

Die daling moet volgens het Ine worden toegeschreven aan uitzonderlijk warme periodes en de concurrentie van landen met meer gematigde temperaturen. Over de eerste zeven maanden van het jaar werden in Spanje nog 47 miljoen toeristen geteld. Dat betekende weliswaar nog altijd een toename met 0,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar de twee jaren voordien kon telkens een dubbelcijferige groei worden gemeld.

“Deze cijfers moeten tot bezorgdheid leiden, want in Spanje vertegenwoordigt het toerisme nagenoeg 10 procent van het bruto binnenlandse product,” aldus de experts. Tijdens de topmaand juli moest onder meer worden vastgesteld dat het aantal Britse toeristen met 5,6 procent was gedaald. Die achteruitgang moet in belangrijke mate worden toegeschreven aan de zwakkere positie van het Britse pond.

Daardoor moeten Britse toeristen voor een reis naar landen in de eurozone immers een groter budget reserveren. Daarom wordt vaak gekozen voor goedkopere bestemmingen zoals Turkije en Egypte, die voor de Britse reizigers gunstiger wisselkoersen aanbieden dan vorig jaar. Ook Tunesië kon opnieuw op een grotere toeristische belangstelling rekenen. De Britten bleven echter ook tijdens de maand juli nog altijd de grootste klanten voor het Spaanse toerisme.

Opportuniteiten

Volgens Javier Martin Vide, coördinator van de Grup d’Experts en Canvi Climàtic de Catalunya (GECCC), moet echter niet alleen naar de gevolgen van de brexit worden gekeken. “Er werden dit jaar minimumtemperaturen van minstens 39 graden Celsius opgetekend,” aldus Vide. “Zelfs Stockholm kende in juli een gemiddelde temperatuur van 22,5 graden Celsius optekenen. Dat betekende een nieuw record voor de Zweedse hoofdstad.”

Er kan weliswaar misschien gewag worden gemaakt van een uitzonderlijke zomer, maar experts waarschuwen dat de klimaatverandering ook bij de toeristische bestemmingen belangrijke verschuivingen kan veroorzaken.

“Landen zoals Kroatië, Zweden, Groot-Brittannië, Canada en Noorwegen zullen op een groter aantal uren zon kunnen rekenen en zullen ook hogere temperaturen kennen,” zegt Eduardo Parra, voorzitter van de Asociación Española de Expertos Científicos en Turismo (Aecit). “Daardoor zullen zij ook meer toeristen, ten nadele van de landen in het zuiden van Europa, kunnen aantrekken.”

Studies van de Universitat de les Illes Balears hebben uitgewezen dat Spanje op dit ogenblik 6,67 procent van de wereldwijde toeristische trafieken aantrekt. Tegen het einde van de jaren zeventig van deze eeuw zou dat tot 4,74 procent zijn teruggevallen.

Juan Martin Vide meent echter dat deze verschuiving ook nieuwe opportuniteiten kan bieden. “Spanje klaagde er altijd over dat het toerisme zich hoofdzakelijk in de maanden juli en augustus concentreerde,” oppert hij. “Vroeger moest men in oktober al warmere kledij voorzien.”

“Dat is nu echter niet langer het geval. Daarvan kan ook het toerisme genieten. Toeristen zullen zich immers gemakkelijker aangesproken voelen om Spanje ook buiten de zomerperiode te bezoeken.”

Meer