‘Wereld zit op ‘faillissemententijdbom’, België: + 26 procent’

De wereld zit wel degelijk op een faillissemententijdbom. Het jaar 2020 schetst daarbij een vals beeld. Want de hulp die overheden bedrijven geven maakt dat een groot aantal nog het hoofd boven water kan houden.

Volgens een onderzoek van kredietverzekeraar Euler-Hermes profiteert bijna een derde van de Europese beroepsbevolking momenteel van nationale regelingen voor behoud van werkgelegenheid. De overheid neemt tijdelijk een groot deel van de inkomenslast op zich. In de vijf grootste economieën (Duitsland, Frankrijk, VK, Italië en Spanje) worden zo liefst 45 miljoen banen beschermd. 

Dat en ook de achterstand die handelsrechtbanken opliepen tijdens de Covid-19 lockdowns maken dat zich vanaf 2021 een tsunami van faillissement aankondigt. Met een stijging van liefst 35 procent in het eerste semester, aldus een studie van Euler-Hermes. Het gaat om een terugkeer naar de situatie van 2009, toen de financiële crisis een ravage veroorzaakte in het ondernemingslandschap.

De cijfers zijn alarmerend. Volgens het rapport gaat het in de VS om een stijging van het aantal faillissementen met 57 procent. Brazilië volgt met 45 procent en China met 40 procent.

In Europa worden vooral het Verenigd Koninkrijk en Spanje zwaar getroffen, met een stijging van respectievelijk 43 en 41 procent. Dan volgen Italië (+27 procent), België (26 procent) en Frankrijk, met een stijging van 25 procent.

Mochten voormelde nationale regelingen voor behoud van werkgelegenheid te snel worden stopgezet dan dreigt de Covidschok de faillissementen met zelfs 50 tot 60 procent te doen stijgen, aldus de berekeningen van de kredietverzekeraar.

Domino-effect dreigt bij grote bedrijven

Vooral de faillissementen bij grote bedrijven vormen een probleem. Niet enkel omdat ze de toeleveringsketens van hun klanten in het gedrang brengen, maar vooral omdat leveranciers niet meer betaald worden. Hoe groter het bedrijf, hoe groter het risico op een domino-effect.

Vooral de Verenigde Staten zijn op dit terrein erg kwetsbaar, staat in het rapport te lezen. Volgens het financiëledatabureau Bloomberg moet in de tweede jaarhelft een verdubbeling van het aantal faillissementen van bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen dollar worden verwacht. Enkele grote namen zijn daar al gevallen: Hertz, Latam Airlines, Intelsat, J.C. Penney, Neiman Marcus,…

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20