Failliete autoverhuurder Hertz zet plan om extra aandelen uit te geven op pauze

Het Amerikaanse autoverhuurbedrijf Hertz, dat op de rand van het faillissement staat, komt voorlopig terug op zijn plan om 500 miljoen dollar aan extra aandelen uit te geven. De beurswaakhond SEC had vragen en onderzoekt het idee.

Woensdagavond kwam de SEC zelf met het nieuws naar buiten dat ze aan Hertz gevraagd heeft om zijn plan alvast tijdelijk niet uit te voeren. De toezichthouder heeft vragen bij de timing van de aandelenuitgave net nu het bankroet nabij is. Dat is niet zo alledaags.

Hertz wilde profiteren van de recente interesse in zijn aandeel – het steeg de voorbije maand al 110 procent – om nieuw geld op te halen en dus extra aandelen uit te geven. Vorige week vrijdag kreeg het bedrijf toestemming van de rechter om tot 1 miljard extra aandelen uit te geven, maar het besliste maandag om dat bedrag te verlagen naar 500 miljoen. Opmerkelijk genoeg waarschuwde Hertz geïnteresseerden wel dat ‘de huidige aandelen uiteindelijk waardeloos kunnen zijn.’

Sterke stijging

Na het nieuws donderdag werd de handel in Hertz een paar uur stilgelegd. Toen die hervat werd, maakte het aandeel grote sprongen om uiteindelijk 2,6 procent hoger te eindigen op 2 dollar.

Hertz vroeg eind mei bescherming tegen zijn schuldeisers. Het aandeel zakte toen meteen tot een dieptepunt van 40 cent, maar kwam sindsdien al meer dan 1.000 procent terug. Na het nieuws van de aandelenuitgifte steeg het 68 procent in één dag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20