Weer tegenslag in corona-onderzoek: productie Covid-medicijn Eli Lilly stilgelegd

Eli Lilly, de producent van een veelbelovend Covid-medicijn, moet het onderzoek en de productie tijdelijk stilleggen omdat er problemen zijn met de kwaliteitscontrole.

In het nieuws: Eli Lilly is een producent van een antilichamenmedicijn. Dat moet helpen tegen Covid-19. De controle op de productie van dat medicijn zou nu niet volgens de richtlijnen van de Amerikaanse farmawaakhond FDA verlopen zijn. De productie en het onderzoek is tijdelijk stopgezet. Dat weet persagentschap Reuters.

Wat is er misgelopen? In november kreeg het bedrijf inspectie. Toen was al duidelijk dat de gegevens over de processen bij Eli Lilly niet te verkrijgen zijn. Sommige waren verwijderd en anderen waren aangepast. De FDA heeft het over een ‘zeer ernstig probleem’.

En ook: Los daarvan heeft Eli Lilly zelf beslist om de proeven voor het medicijn stop te zetten. Het bedrijf heeft niet meegedeeld wat het probleem juist is, maar het doet wel denken aan Janssen Pharma en AstraZeneca. Zij maken een vaccin tegen het coronavirus en moesten ook de proeven tijdelijk stopzetten.

Welk medicijn maakt Eli Lilly? Het farmabedrijf heeft antilichamen uit een herstelde Covid-patiënt gerecupereerd en op basis daarvan een medicijn gemaakt. Door antilichamen toe te dienen, zou het lichaam van een Covid-patiënt een grotere immuniteitsreflex moeten krijgen.

Trump: Het medicijn van Eli Lilly is vergelijkbaar met Regeneron, dat is het medicijn dat de Amerikaanse president Donald Trump toegediend kreeg terwijl hij Covid had. De president wil dan ook beide medicijnen zo snel mogelijk op de markt krijgen. Er zijn dan ook speciale maatregelen getroffen om al de productie te starten voor de proeven afgerond zijn.

Intussen bij Regeneron: zijn er 300.000 dosissen besteld van hun medicijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20