Weer commotie in Franstalig België over een gedwongen uitzetting

Weer commotie in Franstalig België over een gedwongen uitzetting
Junior Masudi Wasso (links), een Congolees die door de Dienst Vreemdelingenzaken werd vastgehouden – foto: Isopix

“Dit is iets wat onder Theo Francken ook hadden kunnen gebeuren”, zo verklaarde François De Smet, voorzitter van DéFI gisterenmorgen op de nieuwszender LN24. De Smet heeft maar twee zetels in de Kamer, maar de links-liberale partij lukt er telkens aardig in om Vivaldi-regeringspartners op te naaien. Zeker als het over asiel en migratie gaat.

  • Want het dossier dat voorlag, beroerde al dagen de partijen en publieke opinie in Franstalig België: een Congolese student zat in een gesloten centrum en werd uitgewezen, terug naar Congo.
  • Junior Masudi Wasso had wel een paspoort van Congo en visum van België gekregen om als student naar ons land te komen, maar had bij controle geen bewijs van inschrijving van de UCL-universiteit en kon niet aantonen over voldoende middelen te beschikken voor zijn verblijf. Daarbij zette de dienst vreemdelingenzaken hem vast.
  • De reacties in het dossier waren enorm in politieke kringen in Franstalig België. Onder meer de voorzitter van Ecolo, Rajae Maouane had het over “een absurde en niet-tolereerbare opsluiting” van de Congolees. Ahmed Laaouj, de fractieleider van de PS, kwam met een persbericht “om de onmiddellijke vrijlating te eisen”. Vanmorgen in de Kamer was hij opnieuw erg kritisch.
  • Langs alle kanten kwam er plots druk: de telefoon van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) stond de afgelopen dagen roodgloeiend. Want er werd een hele campagne georganiseerd om Masudi Wasso vrij te krijgen: zelfs de UCL liet plots weten dat “het inschrijvingsgeld niet helemaal betaald moet worden.”
  • Opvallend was dat de minister van Onderwijs, Valérie Glatigny, nochtans van de MR, zich ook expliciet moeide in het dossier en “opheldering” vroeg aan Mahdi, de bevoegde staatssecretaris voor Asiel en Migratie. “Ik heb mijn zorg over de situatie uitgesproken”, zo stelde ze. 
  • En nog meer: in De Morgen staat te lezen dat Sophie Wilmès (MR) als minister van Buitenlandse Zaken zou zijn tussengekomen om te bemiddelen, en bij Mahdi zou hebben aangedrongen tot een oplossing te komen.
  • Uiteindelijk besliste de administratie om het dossier toch goed te keuren en hem door te laten, nadat hij alle juiste documenten wel kon voorleggen. “Zijn inschrijving was eerst niet betaald. En het doel van zijn reis was niet voldoende aangetoond”, zo stelde Mahdi ter verdediging vanmorgen op de RTBF.
  • Het dossier toont andermaal aan hoezeer de zenuwen gespannen staan over het dossier van migratie, en hoe daarbij noord en zuid anders kijken naar de te volgen aanpak.  
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00