Wat was de oorzaak van de wereldwijde panne bij Facebook?

Facebook moest maandag het hoofd bieden aan een wereldwijde panne. Gebruikers konden urenlang geen gebruikmaken van onder meer Facebook, WhatsApp en Messenger. Het was lang onduidelijk wat het probleem was, maar de socialenetwerksite is uiteindelijk naar buiten gekomen met een korte verklaring.

Veel mensen zullen ongetwijfeld hun wenkbrauwen gefronst hebben toen ze merkten dat ze zich niet langer konden aanmelden op de platformen van Facebook. De diensten van de socialenetwerksite waren urenlang niet beschikbaar als gevolg van een wereldwijde panne. De gevolgen daarvan waren ook voelbaar op de financiële markten. Het aandeel van Facebook nam een duik van maar liefst 4,9 procent. Mark Zuckerberg, de ceo van Facebook, zag daardoor 7 miljard dollar in rook opgaan.

Defecte configuratie-aanpassingen

Zoals meestal het geval is bij Facebook bleef het lang onduidelijk wat nu net de oorzaak was van die panne. Het bedrijf heeft nu via een blogpost meer duiding gegeven. Volgens Facebook was er sprake van defecte configuratie-aanpassingen aan de routers.

“Onze technische teams hebben ontdekt dat veranderingen aan de configuratie van de routers die het netwerkverkeer tussen de data-centers coördineren de problemen hebben veroorzaakt. Deze onderbreking van het netwerkverkeer had een domino-effect op de manier waarop onze datacenters communiceren, waardoor onze diensten tot stilstand kwamen”, staat er in de blog.

Facebook benadrukt daarbij dat er geen gebruikersgegevens zijn vrijgekomen of gelekt als gevolg van de wereldwijde panne. “We verontschuldigen ons bij alle getroffenen en proberen te begrijpen wat er vandaag (maandag nvdr.) is gebeurd, zodat we onze infrastructuur veerkrachtiger kunnen blijven maken”, besluit Facebook.

Mislukte update

Het is een eerder kort bericht waarin het bedrijf, zoals vanouds, karig blijft met informatie. Verschillende veiligheidsexperts uitten maandag al hun vermoeden dat een medewerker een mislukte update zou hebben uitgevoerd bij de border gateway protocol (bgp). Dat systeem zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld de app van Facebook kan openen zonder dat je merkt dat je wordt doorgeleid naar de plek in de servers waar onder meer je berichten en foto’s staan. Door die fout zou het bgp-systeem tijdelijk niet meer bestaan hebben. Dat zou er ook voor gezorgd hebben dat alle interne communicatiemiddelen bij Facebook onbeschikbaar waren.

Hoe dan ook kon de storing op geen slechter moment komen. Eerder die dag kwam de klokkenluider, Frances Haugen, voorheen productmanager bij Facebook’s Civic Integrity groep, naar buiten met het nieuws dat Facebook bewust zijn algoritmes aanpast om de winst te maximaliseren. Daarbij houdt het bedrijf van Zuckerberg nauwelijks tot geen rekening met het welzijn van de gebruikers.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20