“De vraag die ik heb is: hoe kan iemand Facebook nog vertrouwen?”

Een voormalig medewerker van Facebook heeft aan de Securities and Exchange Commission (SEC) tienduizenden pagina’s van een intern bedrijfsonderzoek overgemaakt waaruit volgens haar kan worden afgeleid dat het sociale netwerk liegt tegenover het publiek en investeerders over de effectiviteit van zijn campagnes om haat, geweld en misinformatie van zijn platforms uit te bannen.

De vrouw diende vorige maand bij de federale autoriteiten anoniem een klacht in tegen haar voormalige werkgever. Ze zal zondagavond 3 oktober haar identiteit onthullen in het in de VS populaire actualiteitenprogramma 60 Minutes.  

Volgens de vrouw bewijzen de documenten dat het bedrijf weet dat zijn algoritmes polariserende en haatdragende inhoud versterken, maar “winst zou bij Facebook belangrijker zijn dan het goed van de samenleving”.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2020 had Facebook veiligheidssystemen ingebouwd, met als doel de verspreiding van misinformatie tegen te gaan. De meeste van die systemen werden na de verkiezingen terug op non-actief gezet. Volgens deze klokkenluider een bewijs dat Facebook dat groei prioriteit geeft boven veiligheid.

“Onverantwoordelijk delinquent”

Facebook betwist de uitlatingen van de klokkenluider. Nochtans werd het bedrijf donderdag voor de zoveelste keer door het Amerikaanse Congres op de vingers getikt. Deze keer over de vraag of Instagram het geestelijk welzijn van tieners schaadt. Senator Richard Blumenthal zei dat het bedrijf “onverantwoordelijk delinquent” in de bescherming van kinderen” en dat het “winst boven het online welzijn van kinderen stelt”. “Het bedrijf heeft het draaiboek van Big Tobacco overgenomen”, zei Blumenthal. “De vraag die ik heb is hoe kan iemand Facebook nog vertrouwen?”

Antigone Davis, hoofd Global Security bij Facebook, getuigde namens het bedrijf en zette zich af tegen de recente berichtgeving van de Wall Street Journal. Die krant meldde eerder deze maand dat Facebook al drie jaar lang onderzoekt hoe Instagram miljoenen jonge gebruikers beïnvloedt. Uit het onderzoek blijkt dat het platform de geestelijke gezondheid en het lichaamsbeeld kan schaden, vooral bij tienermeisjes. Volgens Davis is Facebook “op zoek naar manieren” om dat interne onderzoek nu openbaar te maken.

In een gespannen woordenwisseling ondervroeg de Democratische senator Amy Klobuchar (Minnesota) Davis over de levenslange waarde voor Facebook van kinderen die zich voor hun 13e al op het platform melden. “Met alle respect, senator, dat is niet hoe wij denken over het ontwikkelen van producten voor jongeren” antwoordde Davis. Maar even later antwoordde ze op een andere vraag: “We zijn een bedrijf. Ik ben me daar volledig, volledig, van bewust.”

Davis beloofde ook dat er geen vergeldingsmaatregelen tegen de klokkenluider zullen komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20