Wereldwijde panne bij Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp

Zoals je wellicht hebt gemerkt, is het niet langer mogelijk om verbinding te maken met Facebook, Messenger of WhatsApp. Het moederbedrijf Facebook is getroffen. De oorzaken zijn nog niet bekend.

Volgens de gespecialiseerde website Downdetector treft de uitval alle 4 sociale netwerken.

De hashtag #FacebookDown of #Instagramdown werd al snel stormenderhand overgenomen en is nu trending op Twitter. Er is nog geen verklaring voor de oorsprong van de bug.

Op Twitter publiceerde Facebook eindelijk weer een officieel bericht, en zei dat het aan het probleem werkte. De precieze oorzaak van het probleem is nog niet bekend, maar het zou, zoals in de overgrote meerderheid van de gevallen, verband houden met een DNS-probleem.

Een politieke getinte implosie?

Eerder vanochtend heeft een klokkenluider en voormalig productmanager bij Facebook een aantal opzienbarende onthullingen gedaan in een interview met CBS. Frances Haugen legde uit dat het bedrijf van Mark Zuckerberg winst verkoos boven het welzijn van zijn gebruikers als het aankwam op haatdragende inhoud en nepnieuws.

The Verge merkt bijvoorbeeld op dat de black-out begon tijdens een interview met Antigone Davis, de directeur beveiliging van Facebook, die de beschuldigingen van de voormalige werknemer live op nieuwszender CNBC weerlegde.

Of dit een correlatie of een oorzakelijk verband is, is nog te vroeg om te zeggen.

Facebook-aandelen kelderen

Als direct effect op de markt kelderde het aandeel Facebook met 5,48% en daalt het seconde na seconde.

Spot van Twitter

Twitter van zijn kant was verheugd ineens zoveel gebruikers op zijn netwerk te zien landen, en tweette op licht spottende toon: “Hallo aan letterlijk iedereen”.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20