Facebook verdwijnt een paar uur van het net: Zuckerberg verliest 7 miljard dollar

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft maandag in enkele uren tijd bijna 7 miljard dollar (zo’n 6 miljard euro) aan vermogen verloren op de beurs in New York. Een wereldwijde storing bij Facebook en ander negatief nieuws zorgden ervoor dat aandelen van het socialemediabedrijf ongeveer 5 procent in waarde kelderden. Kort na middernacht Europese tijd leken de grootste problemen van de baan.

Volgens experts zou de storing het gevolg zijn geweest van een fout die bij Facebook zelf ligt.  Een hack van buitenaf wordt minder waarschijnlijk geacht.

Het bedrijf had maandag grote problemen met het Domain Name System (DNS). Dat is een soort adresboek voor internet: je vult de domeinnaam in van de site die je wil bezoeken, waarna DNS dat vertaalt naar een reeks nummers: het zogenaamde IP-adres. Zo kom je op een website terecht zonder zelf al die cijfers in te moeten vullen.

Maandag leken de verwijzingen naar Facebookdiensten te zijn verdwenen. Ook bij Whatsapp en Instagram, beide eigendom van Facebook, waren er moeilijkheden. Daarnaast was er waarschijnlijk ook een probleem met de Border Gateway Protocol (BGP), die de snelste route bepaalt om data uit te wisselen.

Op onderstaande grafiek, de daling in trafiek naar Facebook eens de problemen begonnen. Kort na middernacht Europese tijd waren de Facebookdiensten opnieuw bereikbaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20