Wat verandert er voor jouw geld in juni?

Wat verandert er voor jouw geld in juni?
Geld schenken – Getty Images

Een nieuwe maand lonkt om de hoek. Je weet intussen wat dat betekent: we blikken vooruit op wat er in juni verandert voor jouw geld.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Hogere spaarvergoedingen

Het was de voorbije maanden vrij stil op de spaarmarkt. Dat was ook de regeringspartijen niet ontgaan. Ze hebben onlangs de banken aangemaand om de spaarrentes op te trekken. Intussen hebben enkele spelers gehoor gegeven aan die oproep. Zo heeft NIBC Direct bijvoorbeeld de rente op zijn meest lucratieve spaarformule – de Getrouwheidsrekening – opgetrokken tot 2 procent.

Eind deze maand treedt MeDirect in de voetsporen van die bank. De internetspeler verhoogt op 31 mei de rente op de spaarrekening Fidelity Sparen tot dezelfde hoogte als die van de Getrouwheidsrekening. Dat betekent dat ons land bij de start van juni drie spaarboekjes – inclusief Vision Max van Santander Consumer Bank – zal tellen die 2 procent opbrengen.

  • Opgelet: Bij Vision Max krijg je enkel een vergoeding van 2 procent als je tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. Wie meer of minder geld opzijzet, ziet de rente dalen tot 1,25 procent.

Onder nul duiken, wordt duurder

De maximumtarieven die de banken mogen aanrekenen als hun klanten in het rood gaan op hun rekening stijgen op 1 juni. Ook de maximale interestvoeten voor kredietkaarten (met een kredietopening) gaan de hoogte in.

  • Het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) voor debetstanden tot -1.250 euro stijgt van 11,5 naar 13 procent.
  • Voor een zogenaamde kredietopening boven de 1.250 euro stijgt het JKP van 10,5 naar 12 procent.
  • Voor kredietkaarten waarbij het opgenomen bedrag in schijven wordt terugbetaald, stijgt de maximale intrestvoet van 15,5 naar 17 procent voor kredietopeningen tot 1.250 euro. Voor kredietopeningen tussen 1.250 euro en 5.000 euro stijgt het maximale prijskaartje van 13,5 naar 15 procent. Voor bedragen boven 5.000 euro geldt er vanaf 1 juni een maximale JKP van 14 procent, tegenover 12,5 procent nu.

Invoering koopkrachtpremie

Vanaf volgende maand kunnen Belgische bedrijven die in 2022 goede resultaten behaalden een
koopkrachtpremie
toekennen aan hun werknemers.

  • Werkgevers kunnen hun werknemers op die manier een eenmalig extraatje toekennen van maximaal 500 of 750 euro. De toekenning is niet verplicht.
  • De premie kan worden gebruikt binnen het bestaande netwerk van maaltijd- en ecocheques. De medewerkers die de premie ontvangen, kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken in de horeca, voor tweedehandsaankopen of energiezuinige apparaten, voor biologische producten of voor aankopen van voedingsproducten bij hun boodschappen.
  • Bedrijven kunnen de premie toekennen tussen 1 juni 2023 en 31 december 2023.
  • De premie is geldig van 1 juni 2023 tot 31 december 2024.

Prijsverhogingen Telenet

Telenet sleutelt op 5 juni aan de tarieven.

  • Het prijskaartje van de populaire ONE-bundel stijgt bijvoorbeeld van minstens 69,1 euro per maand naar minstens 73,24 euro. 
  • Voor het basisabonnement voor internet (Easy) betaal je vanaf volgende maand 33,29 euro, tegenover 31,41 euro vandaag.
  • Enkele tarieven blijven ongewijzigd. De telecomreus verhoogt onder meer de tarieven van de BASE-abonnementen en de entertainmentpakketten niet.

Sociaal tarief loopt af

Op 30 juni perkt de federale regering het aantal rechthebbenden voor het sociaal energietarief fors in, omdat de energieprijzen de voorbije maanden opnieuw zijn gedaald.

  • Concreet verliest ongeveer de helft van de huidige rechthebbenden het sociaal energietarief. In Vlaanderen gaat het om zo’n 200.000 huishoudens.
  • De leveranciers moeten vanaf 1 juli 2023 aan deze klanten het goedkoopste product in hun portfolio aanbieden, en ze moeten dat tarief gedurende drie maanden garanderen. Elke energieleverancier moet de betrokken klanten daarover informeren.
  • Het sociaal tarief werd in 2021 uitgebreid omdat veel gezinnen door de hoge energieprijzen moeite hadden om de eindjes aan elkaar te knopen.

Eerste deadline belastingaangifte

Het is opnieuw tijd om onze belastingaangifte in te vullen. Wie de voorkeur geeft aan een papieren aangifte, heeft nog 30 juni de tijd om die te bezorgen aan de belastingdienst.

  • De deadline wordt opgeschoven tot 15 juli voor wie gebruikmaakt van het platform Tax-On-Web.
  • Enkel wie een aangifte met zelfstandige inkomsten of buitenlandse beroepsinkomsten doet, krijgt tijd tot 18 oktober 2023.

Uitkering tijdskrediet voor kind

Wie tijdskrediet wil nemen om te zorgen voor een kind, heeft vanaf 1 juni pas recht op een uitkering indien hij of zij minstens drie jaar bij dezelfde werkgever zit. Tot nu was dat twee jaar. Dat bevestigt de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

  • De strengere voorwaarde geldt voor alle vormen van tijdskrediet met motief ‘zorgen voor zijn kind’: voltijds, halftijds en een vijfde. Het blijft wel mogelijk om met minder dan 36 maanden anciënniteit verlof te vragen aan de werkgever, maar dan gaat dat niet gepaard met een uitkering.

Strengere regels intrekking rijbewijs

Vanaf volgende maand wordt het rijbewijs van een bestuurder met 1,2 g/liter alcohol in zijn of haar bloed ingetrokken. Momenteel ligt die grens nog op 1,5 g/liter bloed.

Daarnaast worden andere maatregelen van kracht (maar na 1 juni). Zoals degene die voortaan douanebeambten machtigt om te beboeten. 

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.