Unizo: “Werkgevers worden getroffen door een perfecte storm”

De energie- en koopkrachtcrisis treft niet alleen de consumenten in hun portefeuille. Ook de werkgevers gaan gebukt onder de aaneenschakeling van crisissen. “Ze worden getroffen door een perfecte storm”, laat Danny Van Assche, topman van de zelfstandigenorganisatie Unizo, weten in een gesprek met Business AM Radio.

Waarom is dit belangrijk?

België is één van de weinige landen waar de lonen van de werknemers in (bijna) alle sectoren automatisch worden aangepast aan de gestegen levensduurte. Door de torenhoge inflatie zien veel werknemers, waaronder de bedienden (paritair comité 200), hun loon deze maand met 11 procent stijgen. Dat vertaalt zich naar fors hogere loonkosten voor de bedrijven.

In het nieuws: Van Assche maakt zich zorgen over de gestegen kosten voor de werkgevers. "Ze zien alle mogelijke kosten toenemen", waarschuwt hij.

  • De topman van Unizo spreekt van een perfecte storm. "Eerst stegen de grondstof- en energiekosten. Voor heel wat ondernemingen komt nu het orgelpunt, want 40 procent van hen moet de lonen jaarlijks indexeren, wat deze week gebeurt", verduidelijkt hij. "Dat betekent dus dat veel bedrijven in één klap de loonkosten met 11 procent zien stijgen.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer