Wat betekent mysterieuze tweet over Bitcoin van ‘The Big Short’-belegger Michael Burry?

Zondag tweette de legendarische belegger Michael Burry over de koersontwikkeling van Bitcoin. De boodschap lijkt niet positief voor de cryptomarkt. Wat bedoelde Burry precies met de tweet?

De fabelachtige Wall Street-belegger Michael Burry, die in 2005 correct voorspelde dat de Amerikaanse vastgoedmarkt een zeepbel was, laat nog vaak van zich horen via sporadische berichten op sociale media.

Vorige week liet Burry nog weten dat hij geloofde dat de crypto- en meme-aandelenmarkt zeepbellen waren. Enkele uren later verwijderde hij prompt al zijn tweets.

Deze keer tweette Burry een recente koersgrafiek van Bitcoin en… een foto van American footballspeler Troy Polamalu. “Wat hebben Troy Polamalu en Bitcoin gemeen?”, vroeg Burry aan zijn volgers. Het zou “het makkelijkste raadsel” zijn dat we ooit zouden krijgen van hem.

Dit is een screenshot van de originele tweet. Burry staat er namelijk om bekend lukraak zijn tweets te verwijderen.

Wat betekent het?

Wie de foto van Polamalu even rustig bestudeert en langs de enorme haardos kan kijken, merkt misschien flesje shampoo op van het merk Head & Shoulders.

“Head & shoulders” is ook beleggersjargon voor een bepaalde evolutie op een koersgrafiek. De evolutie wordt zo genoemd omdat het wordt gevormd door drie kenmerkende prijspieken die op twee schouders en een hoofd lijken. Het is een van de meest betrouwbare patronen om een drastische verandering van de koersontwikkeling te voorspellen.

Screenshot van de koersgrafiek van Bitcoin die Burry tweette.

Na zo’n “head & shoulders”-beweging volgt er vrijwel altijd een stevige prijsdaling van de koers in kwestie. In dit geval die van ‘s werelds grootste cryptomunt Bitcoin. Burry wil met andere woorden zijn volgers tonen dat het er niet goed uitziet voor Bitcoin.

De “head & shoulders”-prijsevolutie kondigt namelijk vrijwel altijd het einde van een stierenmarkt aan, ofwel een stijgende markt met veel vertrouwen, en luidt het begin van een lange en forse berenmarkt aan. Dat is het soort markt waar het vertrouwen van kopers op een laag pitje staat en de koersen langdurig blijven zakken.

Of Burry net als in 2005 gelijk zal krijgen, valt nog te zien. Wat wel duidelijk is, is dat de fondsbeheerder van Scion Asset Management zijn streken nog niet heeft verleerd. Burry wedt op de markt tegen cryptomunten als Ethereum, Bitcoin en Dogecoin maar ook meme-aandelen zoals GameStop en zelfs Tesla.

Lees ook:

Meer