Systeem van Bitcoin ondergaat binnenkort belangrijke verandering: wat houdt dat in?

De eerste Bitcoin-upgrade in vier jaar is goedgekeurd door miners over de hele wereld. De upgrade heet Taproot en moet in november van kracht worden.

Wat verandert er?

 • ‘Taproot is belangrijk omdat het veel mogelijkheden biedt voor ondernemers die de toepassingen van Bitcoin willen uitbreiden’, liet Alyse Killeen, oprichter en managing partner van het op Bitcoin gerichte risicokantoor Stillmark, optekenen aan CNBC.
 • De upgrade zorgt voor meer privacy en efficiëntie bij transacties. Ook wordt door Taproot het volledige potentieel van smart contracts ontsloten. 
  • De verandering voor de smart contracts heeft te maken met digitale handtekeningen, die u kunt zien als de vingerafdruk die een individu achterlaat op elke transactie die hij doet.
  • Op dit moment gebruikt de cryptomunt iets dat het ‘Elliptic Curve Digital Signature Algorithm’ wordt genoemd. Dat wordt gemaakt van de privésleutel die een Bitcoin-wallet controleert en zorgt ervoor dat Bitcoin alleen kan worden uitgegeven door de rechtmatige eigenaar.
  • Met Taproot zal het netwerk overstappen op Schnorr-handtekeningen, die in wezen transacties met meerdere handtekeningen onleesbaar maken.
  • In de praktijk betekent dat meer privacy, omdat uw sleutels minder zichtbaar zijn op het netwerk. ‘Je kunt een beetje beter verbergen wie je bent, wat goed is,’ wist Brandon Arvanaghi, ooit beveiligingsingenieur bij cryptobeurs Gemini.
  • Taproot maakt smart contracts goedkoper en minder zwaar, toch wat betreft de ruimte die ze innemen op de blockchain. 
  • Op dit moment kunnen smart contracts zowel worden gemaakt op de kernprotocollaag van Bitcoin als op het Lightning Network, een betalingsplatform gebouwd op Bitcoin, dat directe transacties mogelijk maakt. Smart contracts die op het Lightning Network worden uitgevoerd, leiden doorgaans tot snellere en minder kostbare transacties.
  • ‘Lightning-transacties kunnen een fractie van een cent kosten… terwijl een Bitcoin-transactie op de kernprotocollaag veel duurder kan zijn dan dat,’ wist Killeen nog.
  • Ontwikkelaars zijn al begonnen met het bouwen op Lightning, in afwachting van de upgrade.
 • Op dit moment heeft Ethereum de blockchain bij uitstek voor deze gedecentraliseerde apps, ook wel ‘dapps’ genoemd. Op het Ethereum-netwerk zijn smart contracts de voornaamste aanjagers van innovatie. Smart contracts geven je in wezen de mogelijkheid om echt applicaties en bedrijven te bouwen op de blockchain.
 • Naarmate meer programmeurs smart contracts bouwen op de blockchain van Bitcoin, is er ook het potentieel voor Bitcoin om een grotere speler te worden in de wereld van DeFi, of gedecentraliseerde financiën. Dit is een term die wordt gebruikt om financiële toepassingen te beschrijven die zijn ontworpen om de tussenpersoon weg te snijden.

Waarom zolang gewacht?

In tegenstelling tot de Bitcoin-upgrade van 2017 – die ook wel de ‘laatste burgeroorlog’ wordt genoemd vanwege de ideologische scheidslijnen tussen de aanhangers – heeft Taproot bijna universele steun, deels omdat deze veranderingen tamelijk incrementele verbeteringen van de code zijn.

Hoewel de Bitcoin-gemeenschap heeft ingestemd met de upgrade, zal de uitrol zelf pas in november plaatsvinden. Veel testen van tevoren zal de kans verkleinen dat er iets misgaat tijdens de effectieve upgrade.

Velen herinneren zich de rampzalige migratie van 2013, toen een verkeerd uitgevoerde upgrade ertoe leidde dat Bitcoin tijdelijk in tweeën werd gesplitst.

‘Je wilt niet dat verschillende cliënten of miners in het protocol niet synchroon lopen. Dat is hoe catastrofale dingen gebeuren,’ vertelde Nic Carter, stichtend partner bij Castle Island Ventures. ‘Omdat we geen herhaling van 2013 willen, hebben we deze extreem lange doorlooptijden.’

Lees ook: Bitcoin vs. Ethereum: wat is het verschil en welke heeft de meest beloftevolle toekomst?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20